Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
żółtko 8 sztuk
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
masło 1 kostek
mleko 0.5 szklanek
drożdże 50 gramów
bakalia 150 gramów
skórka z cytryny 1 sztuk
sól według uznania
lukier według uznaniaWykonanie:
Drożdże rozprowadzić w ciepłym
mleku, dodać szczyptę
cukru i
mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z
cukrami. Do przesianej
mąki dodać szczyptę
soli, rozczyn, roztopione i przestudzone
masło, utarte
żółtka i wyrobić na gładką ciasto. Dodać otartą
skórkę z cytryny oraz pokrojone
bakalie. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
tartą bułką formy. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę polukrować.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: