ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa z bakaliami

Babka drożdżowa z bakaliami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
żółtko 8 sztuk
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
masło 1 kostek
mleko 0.5 szklanek
drożdże 50 gramów
bakalia 150 gramów
skórka z cytryny 1 sztuk
sól według uznania
lukier według uznania
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać szczyptę cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrami. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, rozczyn, roztopione i przestudzone masło, utarte żółtka i wyrobić na gładką ciasto. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz pokrojone bakalie. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę polukrować.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3931/Babka-drozdzowa-z-bakaliami