ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 kilogramówżółtko 8 sztukcukier 1 szklanekcukier waniliowy 20 gramówmasło 1 kostekmleko 0.5 szklanekdrożdże 50 gramówbakalia 150 gramówskórka z cytryny 1 sztuksól według uznanialukier według uznaniaWykonanie:Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać szczyptę cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrami. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, rozczyn, roztopione i przestudzone masło, utarte żółtka i wyrobić na gładką ciasto. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz pokrojone bakalie. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę polukrować.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: