ßßß Cookit - przepis na Puszyste drożdżowe na krupczatce z owocami i kruszonką

Puszyste drożdżowe na krupczatce z owocami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Cudownie puszyste i mięciuteńkie drożdżowe ciasto. Można je przygotować z dowolnymi owocami zarówno mrożonymi jak i świeżymi. Z mąki krupczatki proponowałam już przepyszne pączki (klik). Dzisiaj zapraszam na wielką i puszystą drożdżówkę :) Przepis znaleziony na stronie Takie tam moje pomysły . Polecam baaardzo :)
Składniki:
3 szkl + 6 łyżek mąki krupczatki
1 szkl. ciepłego mleka
1/2 szkl cukru+1 łyżka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)
150g roztopionego masła
42g drożdży
szczypta soli
ponadto:
owoce (borówki, czereśnie, truskawki, maliny, śliwki)
Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut aż ruszy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na koniec dodając roztopione masło. Ciasto powinno ładnie odchodzić od miski. Odstawić w naoliwionej misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Składniki na kruszonkę:
1/2 szkl mąki krupczatki
1/2 szkl cukru
70g masła
Wszystkie składniki kruszonki bardzo dokładnie wyrobić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki (24x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Leciutko ugnieść i wyrównać. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i wysypać owoce. Odstawić na 20 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40-50 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło przykryć folią aluminiową. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/07/puszyste-drozdzowe-na-krupczatce-z.html