Wykonanie
Składniki (16 bułeczek):ciasto:500 g
mąki50 g świeżych
drożdży260 ml letniego
mleka1
jajko65 g
masłaszczypta
soli4 łyżki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżki ekstraktu z
waniliiskórka starta z jednej
cytrynydodatkowo:słoiczek
dżemu o dowolnym smaku1
białko jajaszklanka
cukru pudrupłatki migdałówLetnie
mleko przelewamy do większej miski, dodajemy łyżkę
cukru,
cukier waniliowy, wsypujemy tyle
mąki by uzyskać konsystencję gęstej
śmietany, po czym odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut.
Masło roztapiamy i studzimy.
Jajko miksujemy z 3 łyżkami
cukru przez około 2 minuty.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy: szczyptę
soli,
jajko z
cukrem,
aromat waniliowy. Całość dobrze mieszamy i stopniowo dodajemy przesianą
mąkę. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Na koniec wlewamy rozpuszczone i ostudzone
masło i dobrze wyrabiamy, do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy do podwojenia się objętości, na około 30 minut.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie równe części. Każdą rozwałkowujemy jak na roladę, smarujemy ulubionym
dżemem i zwijamy od dłuższego końca. Następnie tniemy roladę na małe kawałki szerokości około 2 cm (od strony krótkiego
boku).Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym
białkiem i posypać
płatkami migdałów.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 C i piec jeszcze 15 minut, aż bułeczki będą rumiane.
lukier : Do miski wbijamy
białko jaja, dodajemy stopniowo
cukier puder i miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji.Gotowym lukrem dekorujemy bułeczki i posypujemy
płatkami migdałów.