ßßß
Składniki:1 blaszka o średnicy 30 cm lub 2 o średnicy: 20 cm i 15 cmciasto:550 +100 g mąki typ 450120 + 80 g masła1 szklanka mleka2/3 +1/2 szklanki cukru białego2 łyżki cukru z wanilią – lub 1/2 laski wanilii4 zółtka1 jajko60 g drożdżyszczypta solinadzienie:200 g suszonej żurawiny1 szklanka śmietany 30 %1/2 szklanki cukru1/2 szklanki Whisky lub Calvadosa np. Boulardlukier:1 szklanka cukru pudru1 białko1 cytryna1/5 łyżeczki mielonego anyżu
Przygotowanie:Żurawiny zalać 300 ml gorącej wody. Odstawić. Gdy przestygnie, połowę wody odlać i dolać alkohol. Odstawić.Zabrać się za przygotowanie ciasta:500 g mąki przesiać do dużej miski.Mleko podgrzać do 35-40 stopni.Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru i wymieszać, aż staną się płynne ( ta czynność sprawia, że ciasto lepiej i szybciej rośnie), tak przygotowane wlać do ciepłego mleka i wymieszać. Przelać na mąkę, lekko wymieszać aby zaczyn zebrał trochę mąki i się zagęścił. Odstawić do wyrośnięcia.120 g masła stopić w rondelku.Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wsypać sól i zacząć wyrabiać ciasto, ewentualnie podsypując 50 g pozostałej mąki.Wlać stopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto.Gdy przestanie się przyklejać do ręki i będzie bąblować przy każdym naciśnięciu dłonią jest gotowe.Ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, ok. 1h.W tym czasie przygotowujemy nadzienie, a formę lub formy smarujemy masłem i wysypujemy mąką.W rondelku topimy cukier i robimy karmel, ostrożnie, nie mieszając go aby nie przykleił się do łyżki czy szpatułki. Do karmelu wlewamy śmietanę, mieszamy, po czym dodajemy osączoną żurawinę. Gotujemy masę 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na prostokąt 10 x 25 cm i smarujemy nadzieniem, po czym zwijamy w roladę. Rolady układamy w blaszce, wokół boku koła, można je też splątać.Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Z reszty cukru, masła i mąki wyrabiamy kruszonkę. Szybko łącząc w palcach składniki. Rozsypujemy delikatnie na wierzchu ciasta i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy 40-50 minut, aż się zezłoci. Po upieczeniu studzimy na kratce.Lukier królewski:Białko lekko rozbijamy trzepaczką, gdy pojawią się pierwsze bąbelki powietrza dodajemy cukier i sok z cytryny, a po połączeniu doprawiamy masę anyżem. Lukrujemy zimne ciasto.Dekorujemy dowolnie i podajemy!Smacznego!Taka babka będzie pięknie wyglądać na Wielkanocnym stole.Nie wspominam o tym, że jest przepyszna bo to oczywistePowiązane notki:Baba ( babka) drożdżowa z rodzynkamiPierniczki świąteczne 2013- ciastka dekorowane lukrem królewskim