Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Drożdżowy tort może wydawać się osobliwym pomysłem. Według mnie jest strzałem w dziesiątkę jeśli chcemy zaskoczyć obdarowywanego – wiadomo, że tort musi być podarunkiem tylko wtedy jest pełnowartościowym
tortem. Więc jeśli zamiast
maślanego kremu macie ochotę na cudowne kremowe nadzienie z żurawnią (w zastępstwie możecie użyć też
rodzynek) i cudowny
cytrynowy lukier z odrobiną
anyżu to bardzo polecam wykorzystanie tego przepisu. Ciasto to jest bardzo maślane, a dzięki nadzieniu na bazie
śmietany dodatkowo cudownie lepkie. Uwielbiam takie ciasta, moja mama była zachwycona z takiego podarku.
Składniki:1 blaszka o średnicy 30 cm lub 2 o średnicy: 20 cm i 15 cmciasto:550 +100 g
mąki typ 450120 + 80 g
masła1 szklanka
mleka2/3 +1/2 szklanki
cukru białego2 łyżki
cukru z
wanilią – lub 1/2
laski wanilii4
zółtka1
jajko60 g
drożdżyszczypta
solinadzienie:200 g
suszonej żurawiny1 szklanka
śmietany 30 %1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
Whisky lub
Calvadosa np. Boulard
lukier:1 szklanka
cukru pudru1
białko1
cytryna1/5 łyżeczki mielonego
anyżuPrzygotowanie:
Żurawiny zalać 300 ml gorącej
wody. Odstawić. Gdy przestygnie, połowę
wody odlać i dolać
alkohol. Odstawić.Zabrać się za przygotowanie ciasta:500 g
mąki przesiać do dużej miski.
Mleko podgrzać do 35-40 stopni.
Drożdże zasypać 2 łyżkami
cukru i wymieszać, aż staną się płynne ( ta czynność sprawia, że ciasto lepiej i szybciej rośnie), tak przygotowane wlać do ciepłego
mleka i wymieszać. Przelać na
mąkę, lekko wymieszać aby zaczyn zebrał trochę
mąki i się zagęścił. Odstawić do wyrośnięcia.120 g
masła stopić w rondelku.
Żółtka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym.Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wsypać
sól i zacząć wyrabiać ciasto, ewentualnie podsypując 50 g pozostałej
mąki.Wlać stopione, ciepłe
masło i wyrabiać ciasto.Gdy przestanie się przyklejać do ręki i będzie bąblować przy każdym naciśnięciu dłonią jest gotowe.
Ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, ok. 1h.W tym czasie przygotowujemy nadzienie, a formę lub formy smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką.W rondelku topimy
cukier i robimy karmel, ostrożnie, nie mieszając go aby nie przykleił się do łyżki czy szpatułki. Do karmelu wlewamy
śmietanę, mieszamy, po czym dodajemy osączoną
żurawinę. Gotujemy masę 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na prostokąt 10 x 25 cm i smarujemy nadzieniem, po czym zwijamy w roladę. Rolady układamy w blaszce, wokół
boku koła, można je też splątać.Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Z reszty
cukru,
masła i
mąki wyrabiamy kruszonkę. Szybko łącząc w palcach składniki. Rozsypujemy delikatnie na wierzchu ciasta i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy 40-50 minut, aż się zezłoci. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Lukier królewski:
Białko lekko rozbijamy trzepaczką, gdy pojawią się pierwsze bąbelki powietrza dodajemy
cukier i
sok z cytryny, a po połączeniu doprawiamy masę
anyżem. Lukrujemy zimne ciasto.Dekorujemy dowolnie i podajemy!Smacznego!Taka babka będzie pięknie wyglądać na Wielkanocnym
stole.Nie wspominam o tym, że jest przepyszna bo to oczywistePowiązane notki:Baba ( babka) drożdżowa z
rodzynkamiPierniczki świąteczne 2013-
ciastka dekorowane lukrem królewskim