Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Myślę, że większość z Nas pamięta podobne danie z dzieciństwa. Moja babcia przygotowywała sos, który smakował bardzo podobnie. Sos z
żeberek jest bardzo aromatyczną potrawą, ogólnie uważam, że
mięsa z kością wzbogacają smak potraw. Potrawę przygotowuje się dość długo, właściwie po obsmażeniu
mięsa z kostką nie mamy przy nim zbyt dużo do robotywarto zaskoczyć rodzinę czymś pysznym. Był to nasz dzisiejszy obiad.
Składniki:4-6 porcji1 kg
żeberek z
mięsem5-6
cebul ( ok. 400 g )1-2
marchewki3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1 mała
papryka czuszka1/2 szklanki
śmietany1/2 szklanki
mąki ( ok. 80-100 g )
olej lub
masło klarowane do smażenia
sól,
pieprzkluski śląskie,
ryż lub
kasza do podania
Przygotowanie:
Cebulę i
marchewkę obrać i pokroić w plastry ( lub inne kawałki i tak się rozpadną).
Żeberka pokroić w kawałki z pojedynczymi kostkami.Z
mąki odsypać 2 łyżki. W reszcie obtoczyć
mięso, zamknie to jego
pory i sprawi, że sos będzie gęstszy a
mięso soczyste.Rozgrzać tłuszcz, tyle aby dno naczynia było przykryte.Obsmażać
żeberka na złoto brązowy kolor, partiami aby nie zaczęły się gotować.Przełożyć je do garnka.A na tłuszczu z ich smażenia podsmażyć
cebulę i
marchewkę. Przełożyć do
żeberek.Zalać je 1,2 l gorącej
wody, dodać
przyprawy i gotować do miękkości, około 1,5 godziny, po godzinie lekko uchylić pokrywkę, dodać 1 łyżeczkę
soli.Gdy warzywa się rozpadną, a
mięso zacznie odchodzić od kości
mąkę mieszamy z 1/2 szklanki
wody i
śmietaną, dodać do sosu, mieszając, gotować 5 minut doprawić.Podawać z
ryżem i modrą
kapustą.Powiązane notki:Kwaśnica na żeberkach – kapuśniak
Polędwiczki wieprzowe w sosie
truskawkowym z karmelem
Czosnkowe klopsiki w sosie
koperkowymKurczak w sosie
kokosowym z
kurkumąKlopsiki / pulpety w sosie
marchewkowym – najlepszy przepis