Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Bardzo lubię
ciasto drożdżowe. Szczególnie jeśli
mogę je zjeść z
mlekiem lub
mleczną kawą. Uważam, że ciężko o lepsze połączenie przy takiej pogodzie, szczególnie jeśli ciasto pachnie
kardamonem i skórką z
pomarańczy, a wierzch zdobi pyszna
maślana kruszonka. Polecam wykonanie ciasta na
maśle, gdyż drożdżówka, przy małej ilości składników dzięki temu jest smaczna i wilgotna. Jeśli Wam się spieszy użyjcie dwóch opakowań
suszonych drożdży, wymieszajcie je z
mąką i resztą składników i od razu wyróbcie.
Składniki:tortownica 26 cm :ciasto:1/2 kg
mąki pełnoziarnistej drobno mielonej50 g
drożdży3/4 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru3
jaja80 g
masła2 łyżeczki
przyprawy do sernika Kamis (
wanilia, skórki,
kardamon )4 łyżki
dżemu morelowego/brzoskwiniowego50 g kandyzowanej skórki z
pomarańczyskórka otarta z
cytryny ( lub
olejek cytrynowy)kruszonka:40 g
masła40 g
mąki ( 4 łyżki)40 g
cukru ( 3 łyżki)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku. Dodać cały
cukier odstawić na 30-40 minut aż stanie się kremową pianką.Stopić
masło.Do wyrośniętych
drożdży dodać
mąkę,
przyprawę,
jaja i otartą skórkę ( żółtą część ). Wymieszać.Wlać
masło i wyrabiać 10 minut.Odstawić ciasto, przykryte ściereczką na godzinę.Po tym czasie formę natłuścić , a jej dno wyłożyć papierem do pieczenia.1/3 ciasta rozwałkować na średnicę tortownicy.Resztę rozwałkować na prostokąt 20 x 40 cm.Posmarować
dżemem,posypać skórką. Zwinąć w roladę.Pokroić na 10 części.7 wyłożyć przy brzegach tortownicy, 3 w środku.Spłaszczyć lekko, aby się dotykały.Zrobić kruszonkę, mieszając ręką składniki do ich połączenia.Wysypać na ciasto.Odstawić na 20 minut.Piec w 180 stopniach, 35 – 40 minut.Sprawdzić patyczkiem, ewentualnie dopiec lub wystudzić poza piecem.Smacznego!Zastanawiałam się nad innymi rodzajami nadzienia.Świetne będą połączenia tartych
orzechów z
miodem i
bakaliami – już niebawem święta czy
rodzynek i prażonym
jabłkiem i
cynamonem, a nawet
wiśni z
alkoholu ,
owoców z
konfitury lub masą
makową.Powiązane notki:Drożdżówka bez wyrabiania z
waniliową kruszonką -krok po krokuPraktyczne porady – domowy wyrób – świąteczna domowa kandyzowana
skórka pomarańczowa lub cytrynowaŚwiąteczna owsianka piernikowa ze
skórką pomarańczowąDrożdżówka (
ciasto drożdżowe) z
miodem i
śliwkami