ßßß
Składniki:tortownica 26 cm :ciasto:1/2 kg mąki pełnoziarnistej drobno mielonej50 g drożdży3/4 szklanki mleka3/4 szklanki cukru3 jaja80 g masła2 łyżeczki przyprawy do sernika Kamis ( wanilia, skórki, kardamon )4 łyżki dżemu morelowego/brzoskwiniowego50 g kandyzowanej skórki z pomarańczyskórka otarta z cytryny ( lub olejek cytrynowy)kruszonka:40 g masła40 g mąki ( 4 łyżki)40 g cukru ( 3 łyżki)
Przygotowanie:Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cały cukier odstawić na 30-40 minut aż stanie się kremową pianką.Stopić masło.Do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, przyprawę, jaja i otartą skórkę ( żółtą część ). Wymieszać.Wlać masło i wyrabiać 10 minut.Odstawić ciasto, przykryte ściereczką na godzinę.Po tym czasie formę natłuścić , a jej dno wyłożyć papierem do pieczenia.1/3 ciasta rozwałkować na średnicę tortownicy.Resztę rozwałkować na prostokąt 20 x 40 cm.Posmarować dżemem,posypać skórką. Zwinąć w roladę.Pokroić na 10 części.7 wyłożyć przy brzegach tortownicy, 3 w środku.Spłaszczyć lekko, aby się dotykały.Zrobić kruszonkę, mieszając ręką składniki do ich połączenia.Wysypać na ciasto.Odstawić na 20 minut.Piec w 180 stopniach, 35 – 40 minut.Sprawdzić patyczkiem, ewentualnie dopiec lub wystudzić poza piecem.Smacznego!Zastanawiałam się nad innymi rodzajami nadzienia.Świetne będą połączenia tartych orzechów z miodem i bakaliami – już niebawem święta czy rodzynek i prażonym jabłkiem i cynamonem, a nawet wiśni z alkoholu , owoców z konfitury lub masą makową.Powiązane notki:Drożdżówka bez wyrabiania z waniliową kruszonką -krok po krokuPraktyczne porady – domowy wyrób – świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowaŚwiąteczna owsianka piernikowa ze skórką pomarańczowąDrożdżówka (ciasto drożdżowe) z miodem i śliwkami