ßßß Cookit - przepis na Razowa drożdżówka z dżemem morelowym i skórką pomarańczową

Razowa drożdżówka z dżemem morelowym i skórką pomarańczową

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Bardzo lubię ciasto drożdżowe. Szczególnie jeśli mogę je zjeść z mlekiem lub mleczną kawą. Uważam, że ciężko o lepsze połączenie przy takiej pogodzie, szczególnie jeśli ciasto pachnie kardamonem i skórką z pomarańczy, a wierzch zdobi pyszna maślana kruszonka. Polecam wykonanie ciasta na maśle, gdyż drożdżówka, przy małej ilości składników dzięki temu jest smaczna i wilgotna. Jeśli Wam się spieszy użyjcie dwóch opakowań suszonych drożdży, wymieszajcie je z mąką i resztą składników i od razu wyróbcie.
Składniki:
tortownica 26 cm :
ciasto:
1/2 kg mąki pełnoziarnistej drobno mielonej
50 g drożdży
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
3 jaja
80 g masła
2 łyżeczki przyprawy do sernika Kamis ( wanilia, skórki, kardamon )
4 łyżki dżemu morelowego/brzoskwiniowego
50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
skórka otarta z cytryny ( lub olejek cytrynowy)
kruszonka:
40 g masła
40 g mąki ( 4 łyżki)
40 g cukru ( 3 łyżki)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cały cukier odstawić na 30-40 minut aż stanie się kremową pianką.
Stopić masło.
Do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, przyprawę, jaja i otartą skórkę ( żółtą część ). Wymieszać.
Wlać masło i wyrabiać 10 minut.
Odstawić ciasto, przykryte ściereczką na godzinę.
Po tym czasie formę natłuścić , a jej dno wyłożyć papierem do pieczenia.
1/3 ciasta rozwałkować na średnicę tortownicy.
Resztę rozwałkować na prostokąt 20 x 40 cm.
Posmarować dżemem,posypać skórką. Zwinąć w roladę.
Pokroić na 10 części.
7 wyłożyć przy brzegach tortownicy, 3 w środku.
Spłaszczyć lekko, aby się dotykały.
Zrobić kruszonkę, mieszając ręką składniki do ich połączenia.
Wysypać na ciasto.
Odstawić na 20 minut.
Piec w 180 stopniach, 35 – 40 minut.
Sprawdzić patyczkiem, ewentualnie dopiec lub wystudzić poza piecem.
Smacznego!
Zastanawiałam się nad innymi rodzajami nadzienia.
Świetne będą połączenia tartych orzechów z miodem i bakaliami – już niebawem święta czy rodzynek i prażonym jabłkiem i cynamonem, a nawet wiśni z alkoholu , owoców z konfitury lub masą makową.
Powiązane notki:
Drożdżówka bez wyrabiania z waniliową kruszonką -krok po kroku
Praktyczne porady – domowy wyrób – świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
Świąteczna owsianka piernikowa ze skórką pomarańczową
Drożdżówka (ciasto drożdżowe) z miodem i śliwkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/02/12/razowa-drozdzowka-z-dzemem-morelowym-i-skorka-pomaranczowa