Wykonanie
zabawa "Upiecz Smakowity
Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent
margaryny "Smakowita" trochę mnie wciągnęła i oto kolejny konkursowy wypiek. tym razem na słodko. pyszna
śniadaniowa chałka, pachnąca piernikowo
cynamonem,
imbirem ,
goździkami i
mmiodem. zapach unosił się w całym domu a ja miałam wrażenie że zaraz sąsiedzi będą stukać do drzwi. na drugi dzień wypełniła cały kredens tym zniewalającym zapachem!!! hmmm , taka namiastka bożego narodzenia we wrześniu :)składniki :1 i 1/2 szklanki
mąki50 g
drożdży świeżych1/2 szklanki
cukru1/4 kostki
masła3/4 szklanki ciepłego
mleka1
jajko rozmąconeponadto :2 łyżki miękkiego
masła2 łyżki
miodu2 łyżeczki
przyprawy do piernika
make przesiewamy,
masło topimy.
drożdże rozcieramy z
cukrem. gdy
drożdże zaczną się lekko pienić, wlewamy do nich ciepłe
mleko, wystudzone
masło oraz rozmącone
jajko. całośc wlewamy do
mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wrośnięcia. po wyrośnięciu wałkujemy, smarujemy " nadzieniem " składamy na 4 części ( na pół i jeszcze raz na pół) . przekrawamy wzdłuz , zostawiając jeden koniec nieprzecięty i pleciemy podobnie jak warkocz ( w tym wypadku , prawo na lewo lewo na prawo). drugi koniec zlepiamy. następnie zwijamy w
ślimak i odkładamy na blachę, lub wkładamy w tortownicę. zostawimy jeszcze na ok 20 minut aby znów trochę urosło, pieczemy ok 30 min w temp. 180 stopni na złoto.nadzienie : dokładnie mieszamy
miód ,
masło i
przyprawę.smacznego !!