ßßß Cookit - przepis na Colomba Pasquale czyli włoskie ciasto na Wielkanoc

Colomba Pasquale czyli włoskie ciasto na Wielkanoc

nazwa

Wykonanie

Colomba tradycyjne włoskie ciasto w kształcie gołębicy, spożywane w okresie świąt Wielkanocnych. Pojawia się ona po tradycyjnym, wielkanocnym obiedzie na deser, na włoskich stołach. Oryginalny, włoski przysmak można przygotować w domu. Deser jest jednak pracochlonny ale warto spędzić kilka chwil w kuchni, aby potem rozkoszować się smakiem tej babki. Sekret polega głównie na wielokrotnym zagniataniu i bardzo dokładnym wyrabianiu, przedzielonymi okresami odpoczynku związanego, za wzrostem ciasta. Nie muszę dodawać, że taka wyrobiona babka jest fantastyczna w smaku.
Składniki:
Składniki na ciasto:
300 gr mąki Manitoby
200 gr mąka pszennej
100 gr mleka
25 gr świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
250 gr masła
skórka z 1 - nej startej pomarańczy
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka starta z 1 - nej cytryny
50 gr kandyzowanej skórki cedru
3 całe jajka + 3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 gr cukru
2 łyżki miodu
Składniki na lukier:
3 bia ł ka
50 gr migdał ó w nie obranych
100 gr mąki migdałowej
3 jaja
50 gr posypki cukrowej
100 gr cukru pudru
Przygotowanie:
Rozczyn drożdżowy :
Najpierw ważymy wszystkie składniki. Robimy rozczyn drożdżowy. Mieszamy 100 g mąki 00 z polową mleka i drożdży. Wyrabiamy 10 minut i przykrywamy ręcznikiem, a później miską i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
II etap :
Po czasie wyrastania, bierzemy rozczyn drożdżowy, dodajemy do niego 100 g mąki 00, pozostałe mleko i wyrabiamy następne 20 minut. O dstawiamy i przykrywamy ręcznikiem, a później miską na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
III etap:
Po czasie wyrastania, bierzemy ciasto, dodajemy do niego 150 g mąki Manitoby, 60 g cukru. Gdy cukier się wchłonie, dodajemy po troszeczku, cięte na małe kawałki 80 gr masła w temperaturze pokojowej i wyrabiamy następne 20 minut .
Kładziemy w miejscu, które uchroni ciasto od przeciągów (np. ja włożyłam do piekarnika z włączonym światłem) i zostawiamy do wyrośnięcia 2 godziny.
IV etap:
Po czasie wyrastania, bierzemy ciasto, dodajemy do niego pozostałe składniki czyli 150 g mąki Manitoby, ​​170 gramów masła, mieszając aż masło się wchłonie. Dodajemy szczyptę soli, 60 g cukru cukru, cukier waniliowy, skórki owoców cytrusowych, miód i jeden po drugim jajka i żółtka.
Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy mąkę jeśli ciasto jest zbyt lepkie(ja dodałam jeszcze 4 lyzki maki). Na koniec dodajemy owoce kandyzowane, wyrabiamy następne 20 minut i kładziemy ponownie ciasto do wyrośnięcia na około 8 godzin w ciepłe miejsce.
V etap:
Zagniatamy ciasto po raz ostatni, aby go straciło obrzęk i umieszczamy go w formie kartonu w kształcie gołębicy i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 6 godzin.
Tymczasem przygotowujemy glazurę, która pokryjemy ciasto tuż przed pieczeniem.
Mieszamy mąkę migdałową, cukier puder i białka z 3 jaj, które nie zostały wykorzystane w cieście, mieszamy wszystko, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pokrywamy ciasto glazurą i posypujemy granulkami cukru i migdałami ze skórką.
Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, a następnie po pierwszych 10 minutach, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut, pokrywając je arkuszem papieru do pieczenia, aby chronić glazurę.
Po wystygnięciu posypujemy pudrem.
Rada!
Ze względu na długi czas realizacji należy rozpocząć przygotowanie ciasta w sobotę rano, aby zakończyć na niedziel
ę, w ten spos ó b twoja gołębica jest gotowa na niedzielne popołudnie.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/03/colomba-pasquale-czyli-woskie-ciasto-na.html