ßßß
Składniki:Składniki na ciasto:300 gr mąki Manitoby200 gr mąka pszennej100 gr mleka25 gr świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant250 gr masłaskórka z 1 - nej startej pomarańczy100 g kandyzowanej skórki pomarańczowejskórka starta z 1 - nej cytryny50 gr kandyzowanej skórki cedru3 całe jajka + 3 żółtka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii120 gr cukru2 łyżki mioduSkładniki na lukier:3 bia ł ka50 gr migdał ó w nie obranych100 gr mąki migdałowej3 jaja50 gr posypki cukrowej100 gr cukru pudruPrzygotowanie:Rozczyn drożdżowy :Najpierw ważymy wszystkie składniki. Robimy rozczyn drożdżowy. Mieszamy 100 g mąki 00 z polową mleka i drożdży. Wyrabiamy 10 minut i przykrywamy ręcznikiem, a później miską i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
II etap :Po czasie wyrastania, bierzemy rozczyn drożdżowy, dodajemy do niego 100 g mąki 00, pozostałe mleko i wyrabiamy następne 20 minut. O dstawiamy i przykrywamy ręcznikiem, a później miską na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
III etap:Po czasie wyrastania, bierzemy ciasto, dodajemy do niego 150 g mąki Manitoby, 60 g cukru. Gdy cukier się wchłonie, dodajemy po troszeczku, cięte na małe kawałki 80 gr masła w temperaturze pokojowej i wyrabiamy następne 20 minut .
Kładziemy w miejscu, które uchroni ciasto od przeciągów (np. ja włożyłam do piekarnika z włączonym światłem) i zostawiamy do wyrośnięcia 2 godziny.
IV etap:Po czasie wyrastania, bierzemy ciasto, dodajemy do niego pozostałe składniki czyli 150 g mąki Manitoby, 170 gramów masła, mieszając aż masło się wchłonie. Dodajemy szczyptę soli, 60 g cukru cukru, cukier waniliowy, skórki owoców cytrusowych, miód i jeden po drugim jajka i żółtka.
Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy mąkę jeśli ciasto jest zbyt lepkie(ja dodałam jeszcze 4 lyzki maki). Na koniec dodajemy owoce kandyzowane, wyrabiamy następne 20 minut i kładziemy ponownie ciasto do wyrośnięcia na około 8 godzin w ciepłe miejsce.V etap:Zagniatamy ciasto po raz ostatni, aby go straciło obrzęk i umieszczamy go w formie kartonu w kształcie gołębicy i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 6 godzin.
Tymczasem przygotowujemy glazurę, która pokryjemy ciasto tuż przed pieczeniem.Mieszamy mąkę migdałową, cukier puder i białka z 3 jaj, które nie zostały wykorzystane w cieście, mieszamy wszystko, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pokrywamy ciasto glazurą i posypujemy granulkami cukru i migdałami ze skórką.
Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, a następnie po pierwszych 10 minutach, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut, pokrywając je arkuszem papieru do pieczenia, aby chronić glazurę.Po wystygnięciu posypujemy pudrem.Rada!Ze względu na długi czas realizacji należy rozpocząć przygotowanie ciasta w sobotę rano, aby zakończyć na niedzielę, w ten spos ó b twoja gołębica jest gotowa na niedzielne popołudnie.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)