Wykonanie
Colomba tradycyjne włoskie ciasto w kształcie gołębicy, spożywane w okresie świąt Wielkanocnych. Pojawia się ona po tradycyjnym, wielkanocnym obiedzie na deser, na włoskich stołach. Oryginalny, włoski przysmak można przygotować w domu. Deser jest jednak pracochlonny ale warto spędzić kilka chwil w kuchni, aby
potem rozkoszować się smakiem tej babki. Sekret polega głównie na wielokrotnym zagniataniu i bardzo dokładnym wyrabianiu, przedzielonymi okresami odpoczynku związanego, za wzrostem ciasta. Nie muszę dodawać, że taka wyrobiona babka jest fantastyczna w smaku.
Składniki:Składniki na ciasto:300 gr
mąki Manitoby200 gr
mąka pszennej100 gr
mleka25 gr świeżych
drożdży lub 7 g
drożdży instant250 gr
masłaskórka z 1 - nej startej
pomarańczy100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowejskórka starta z 1 - nej
cytryny50 gr kandyzowanej skórki cedru3 całe
jajka + 3
żółtka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii120 gr
cukru2 łyżki
mioduSkładniki na
lukier:3 bia ł ka50 gr
migdał ó w nie obranych100 gr
mąki migdałowej3
jaja50 gr posypki cukrowej100 gr
cukru pudruPrzygotowanie:Rozczyn
drożdżowy :Najpierw ważymy wszystkie składniki. Robimy rozczyn
drożdżowy. Mieszamy 100 g
mąki 00 z
polową mleka i
drożdży. Wyrabiamy 10 minut i przykrywamy ręcznikiem, a później miską i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
II etap :Po czasie wyrastania, bierzemy rozczyn
drożdżowy, dodajemy do niego 100 g
mąki 00, pozostałe
mleko i wyrabiamy następne 20 minut. O dstawiamy i przykrywamy ręcznikiem, a później miską na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
III etap:Po czasie wyrastania, bierzemy ciasto, dodajemy do niego 150 g
mąki Manitoby, 60 g
cukru. Gdy
cukier się wchłonie, dodajemy po troszeczku, cięte na małe kawałki 80 gr
masła w temperaturze pokojowej i wyrabiamy następne 20 minut .
Kładziemy w miejscu, które uchroni ciasto od przeciągów (np. ja włożyłam do piekarnika z włączonym światłem) i zostawiamy do wyrośnięcia 2 godziny.
IV etap:Po czasie wyrastania, bierzemy ciasto, dodajemy do niego pozostałe składniki czyli 150 g
mąki Manitoby, 170 gramów
masła, mieszając aż
masło się wchłonie. Dodajemy szczyptę
soli, 60 g
cukru cukru,
cukier waniliowy, skórki
owoców cytrusowych,
miód i jeden po drugim
jajka i
żółtka.
Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy
mąkę jeśli ciasto jest zbyt lepkie(ja dodałam jeszcze 4 lyzki
maki). Na koniec dodajemy
owoce kandyzowane, wyrabiamy następne 20 minut i kładziemy ponownie ciasto do wyrośnięcia na około 8 godzin w ciepłe miejsce.V etap:Zagniatamy ciasto po raz ostatni, aby go straciło obrzęk i umieszczamy go w formie kartonu w kształcie gołębicy i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 6 godzin.
Tymczasem przygotowujemy glazurę, która pokryjemy ciasto tuż przed pieczeniem.Mieszamy
mąkę migdałową,
cukier puder i
białka z 3 jaj, które nie zostały wykorzystane w cieście, mieszamy wszystko, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pokrywamy ciasto glazurą i posypujemy granulkami
cukru i
migdałami ze skórką.
Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, a następnie po pierwszych 10 minutach, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut, pokrywając je arkuszem papieru do pieczenia, aby chronić glazurę.Po wystygnięciu posypujemy pudrem.Rada!Ze względu na długi czas realizacji należy rozpocząć przygotowanie ciasta w sobotę rano, aby zakończyć na niedzielę, w ten spos ó b twoja gołębica jest gotowa na niedzielne popołudnie.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)