Wykonanie
Pyszna, bardzo puszysta i wilgotna. Z chrupiącą skórką uzyskaną dzięki dodatkowi
migdałów. Idealna nie tylko na wielkanocny stół.Sk ładniki:· 300 g
mąki pszennej· 40 g świeżych
drożdży· 5
żółtek· 3/4 szklanki drobnego
cukru· 100 g
masła· łyżeczka pasty waniliowej· 1/2 szklanki
śmietanki 36%· 1/4 szklanki
mleka· 100 g zmielonych
migdałów·
cytryna·
cukier puder na
lukiermasło i
mąka do przygotowania formyZaczyn-
drożdże kruszymy i zasypujemy łyżką
cukru. Kiedy przyjmą płynną postać, dodajemy łyżkę
mąki i ciepłe
mleko. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
Mąkę przesiewamy, ok. 2/3
mąki przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy ze zmielonymi
migdałami i skórką otartą z 1
cytryny. Pozostałą 1/3
mąki zaparzamy zagotowaną
śmietanką. Zaparzone ciasto dodajemy do pozostałej
mąki.
Żółtka ucieramy z
cukrem i pastą
waniliową na puszystą masę, dodajemy do
mąki.
Masło topimy, letnie dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy zaczyn. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto - idealnie sprawdzi się mikser z końcówkami- hakami. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość.Foremkę na babkę z kominem dokładnie smarujemy roztopionym
masłem (za pomocą pędzelka) i obsypujemy
mąką. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto- powinno zająć ok. 1/3 wysokości formy. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 30-50 minut, aż ciasto ponownie wyrośnie- musi podwoić swoją objętość. Wyrośniętą babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut. Po tym czasie najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem,jeśli po wyciągnięciu z ciasta będzie wilgotny babkę należy pozostawić w piekarniku na parę minut, jeśli jest suchy, ciasto wyciągamy z pieca. Po ok. 10 minutach babkę wyciągamy z foremki. Dekorujemy
cytrynowym lukrem (sok z 1
cytryny +
cukier puder ile zabierze) oraz kandyzowaną
skórką pomarańczową. Smacznego!