ßßß
Składniki :2 cytryny,250 g mąki pszennej,100 g mielonych migdałów,100 g cukru pudru,2 żółtka,200 schłodzonego masła. na lukier:szklanka cukru pudru,2-3 łyżki wrzątku.Wykonanie:Cytryny szorujemy, parzymy wrzątkiem, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok z 1 cytryny. Mąkę, mielone migdały i cukier puder przesiewamy przez sitko, dobrze mieszamy. Tworzymy kopczyk, robimy w nim wgłębienie, wbijamy w nie żółtka, wsypujemy skórkę cytrynową.Masło kroimy na kawałki, układamy na pozostałych składnikach, siekamy wszystko nożem i polewamy sokiem z cytryny. Zagniatamy ciasto, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm. Foremkami wycinamy ciastka i pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Ciasteczka polewamy lukrem i dekorujemy orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi.
Smacznego!