Wykonanie
Z najlepszymi Świątecznymi życzeniami od Madziora i Kejt:)

Składniki :2
cytryny,250 g
mąki pszennej,100 g mielonych
migdałów,100 g
cukru pudru,2
żółtka,200 schłodzonego
masła. na
lukier:szklanka
cukru pudru,2-3 łyżki wrzątku.Wykonanie:
Cytryny szorujemy, parzymy wrzątkiem, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok z 1
cytryny.
Mąkę, mielone
migdały i
cukier puder przesiewamy przez sitko, dobrze mieszamy. Tworzymy kopczyk, robimy w nim wgłębienie, wbijamy w nie
żółtka, wsypujemy
skórkę cytrynową.
Masło kroimy na kawałki, układamy na pozostałych składnikach, siekamy wszystko nożem i polewamy
sokiem z cytryny. Zagniatamy ciasto, wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Potem rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm. Foremkami wycinamy
ciastka i pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Ciasteczka polewamy lukrem i dekorujemy
orzechami włoskimi i
płatkami migdałowymi.


Smacznego!