Wykonanie
Uwielbiamy
ciasto drożdżowe, tym razem zajadamy pyszną, pulchną babkę z mieszanką keksową.
Składniki:20 g
drożdży świeżych100 ml ciepłego
mleka3 łyżki
cukru100 g
masła4
żółtka2,5 szklanki
mąki pszennej tortowej200 g mieszanki keksowej
lukier:1
białko1 szklanka
cukru pudrusok z połowy
cytrynyDo
mleka kruszymy
drożdże, wsypujemy 1 łyżkę
cukru i 2 łyżki
mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).Do ciasta dodajemy roztopione
masło,
żółtka, 2 łyżki
cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki
mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a
potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Jak ciasto nam wyrośnie to wałkujemy na prostokątny placek, obsypujemy mieszanką keksową i zwijamy w rulon.Rulon przenosimy do wysmarowanej i obsypanej
mąką foremki na babkę. Zostawiamy ciasto by podrosło przykrywając ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach.Gotową babkę możemy udekorować lukrem,
czekoladą.Ja ubiłam na sztywno jedno
białko, następnie dodałam szklankę
cukru pudru i
sok z cytryny, wymieszałam. Takim lukrem posmarowałam jeszcze ciepłą babkę i obsypałam kandyzowaną
skórką pomarańczową.Z pozostałego lukru bo niestety mi troszkę zostało zrobiłam
bezy.