Wykonanie
Ufam, że
drożdżowe precle podbiją swoim smakiem Wasze
serca. Najlepsze są takie jeszcze ciepłe, ale i na drugi dzień będą świetnym dodatkiem do
kawy. Przed pieczeniem zaopatrzcie się w linijkę :).Z przepisu wychodzi 18 precli.
Przepis krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na ciasto:około 650g
mąki25g świeżych
drożdży150g
cukru150g stopionego
masła1 szklanka
mleka1/3 szklanki
wody2 duże
żółtka1 duże
jajko1 łyżeczka esencji waniliowejszczypta
soli1 łyżka płynnego
miodu1 łyżka gorącej
wody (do wymieszania z
miodem)5 łyżek suchego zmielonego
maku (u mnie biały)1
jajko i odrobina
mleka (do smarowania)kandyzowana
skórka pomarańczowa do dekoracjiSkładniki na
lukier:0,5 szklanki
cukru pudrusok z połowy
cytrynyWykonanie:1. Przygotuj zaczyn:
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i łyżkę
mąki wymieszaj w 2 łyżkach ciepłej
wody. Odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia.2. Rozpuść
masło i odstaw do przestudzenia.3. Pozostałą
wodę lekko podgrzej wraz z
mlekiem. Płyn ma być ciepły, ale nie wrzący.4. W dużej misce wymieszaj ze sobą ciepłe
mleko z
wodą, letnie
masło,
sól, resztę
cukru,
jajko,
żółtka, esencję i zaczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Używam do tego miksera.
5. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość.6. 1 łyżkę
wody wymieszaj z
miodem.7. Posyp stół
mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 42x45 cm.8. Posmaruj ciasto
miodem i posyp
makiem (u mnie biały, więc ledwo go widać na poniższym.9. Podziel ciasto na 3 pasy o szerokości około 15 cm. Każdy pas przeciąć 6
razy, aby powstały szerokie na 7 cm prostokąty.
10.
Zwiń prostokąty w ruloniki.
11. Każdy rulon natnij wzdłuż (nie przetnij ciasta po całej długości), a następnie skręć kilka
razy, jak spiralę.
12. Końce rulonu zlep i uformuj w okrąg.13. Ułóż precle na na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.14. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.15. Posmaruj precle roztrzepanym
jajkiem z niewielką ilością
mleka.
16. Piecz około 15 minut.17. Zimne udekoruj
cytrynowym lukrem (do
cukru pudru stopniowo dodawaj
sok z cytryny, aby uzyskać pożądaną konsystencję) i posyp
skórką pomarańczową. Lukrem można smarować też gorące precle. Jak kto woli :)
Smacznego!Inspiracja