Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Przepyszne danie dla miłośników kremowych aromatycznych
sosów, a także dla tych którzy wzbraniają się przed zjedzeniem
kaszy gryczanej lub każdej innej. Danie składa się stosunkowo z niewielu składników ale dodatek słodkiej
śmietanki spaja sos, nadając
pomidorom zupełnie innego wyrazu. W sosie znajdziecie też
rukolę,
pomidory z puszki oraz
kurczaka. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jest wyjątkowy – inspiracja daniem restauracji Masz Gulasz w Warszawie.
Składniki: na 4 porcje:500 g
piersi z kurczakapuszka
pomidorów pelati400 g
śmietany kremówki ( op.)8
suszonych pomidorów z
oliwą150 g
rukoli lub baby
szpinaku1 szklanka
bulionu z kurczaka2 łyżki
ziołowej przyprawy do
kurczakasól,
pieprz najlepiej świeżo mielone200 g
kaszy gryczanej do podaniaPrzygotowanie:Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w
przyprawie,
soli i
pieprzu.Rozgrzewamy 2-3 łyżki
oleju z
pomidorów, na gorącym smażymy
rukolę, aż zmięknie. Dodajemy pokrojone w paski
suszone pomidory. Smażymy 2-3 minuty, zalewamy
bulionem,
pomidorami z
sokiem oraz
śmietaną, gotujemy 10 minut bez przykrycia.W tym czasie na kolejnych 2 łyżkach
oleju smażymy
kurczaka, na dużym ogniu, żeby szybko się ściął. 2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy go do sosu. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Podajemy z
kaszą gryczaną.Danie jest pyszne z
kuskusem lub
ziemniakamiPowiązane notki:Noworoczny Gulasz z
szynki z
kaszą gryczanąSoczysta
pierś kurczaka w minutę, z
kaszą jaglaną i
brukselkąKasza jaglana po greckuLeczo – najlepszy przepis – z
pomidorami,
cukinią i
paprykąOrientalna faszerowana
papryka z
sosem tzatziki