ßßß



…i stwierdzenie ‚sałatka ziemniaczana’ nabiera nowego oblicza.(3-4 porcje)4-5 sporych ZIEMNIAKÓW o wysokiej zawartości skrobii (Irys/Irga)garść RUKOLI2 ząbki CZOSNKU1 łyżeczka SŁODKIEJ PAPRYKI, WĘDZONEJ PAPRYKI2 łyżeczka MĄKI KUKURYDZIANEJ (opcjonalnie)100g SERA FETA lub np koziegook 10 POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH5-6 SUSZONYCH POMIDORÓW w zalewieOLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Ziemniaczki obieramy i kroimy w talarki. Dobrze opłukujemy, wkładmy do miski, zalewamy zimną wodą i schładzamy w lodówce min 15 minut. Odlewamy wodę a ziemniaki dobrze suszymy (najlepiej ręcznikiem papierowym). Ponownie wkładamy do suchej miski, dodajemy papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną (jej dodatek sprawi, że będą bardziej chrupiące), sól, pieprz i oliwę. Potrząsamy miską by ziemniaki pokryły się równomiernie przyprawamy i układamy je (w odstępach!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 210* ok 30-40 minut (czas pieczenia niestety zalezy od piekarnika; pieczemy do zbrązowienia!; w trakcie pieczenia warto obrócić je 1-2 razy a na ostatnie 10 minut włączyć termoobieg). Upieczone ziemniaki układamy na talerzu z rukolą, pokrojonymi z cząstki pomidorkami i suszonymi pomidorami, posypujemy pokruszoną fetą, solą, skrapiamy oliwą. Gotowe!
ziemniaczki w mundurkach zapiekane z ziołami i oliwą z oliwek
superaromatyczne pieczone warzywka
pyszne leczo z kurczakiem i suszonymi pomidorami
pieczone warzywka, najlepsze!Podziel się: