Wykonanie
0 LikesPodziel się:
…i stwierdzenie ‚sałatka ziemniaczana’ nabiera nowego oblicza.(3-4 porcje)4-5 sporych
ZIEMNIAKÓW o wysokiej zawartości
skrobii (Irys/Irga)garść
RUKOLI2 ząbki
CZOSNKU1 łyżeczka
SŁODKIEJ PAPRYKI, WĘDZONEJ
PAPRYKI2 łyżeczka
MĄKI KUKURYDZIANEJ (opcjonalnie)100g
SERA FETA lub np koziegook 10
POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH5-6
SUSZONYCH POMIDORÓW w zalewieOLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Ziemniaczki obieramy i kroimy w talarki. Dobrze opłukujemy, wkładmy do miski, zalewamy zimną
wodą i schładzamy w lodówce min 15 minut. Odlewamy
wodę a
ziemniaki dobrze suszymy (najlepiej ręcznikiem papierowym). Ponownie wkładamy do suchej miski, dodajemy
papryki, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
mąkę ziemniaczaną (jej dodatek sprawi, że będą bardziej chrupiące),
sól,
pieprz i
oliwę. Potrząsamy miską by
ziemniaki pokryły się równomiernie
przyprawamy i układamy je (w odstępach!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 210* ok 30-40 minut (czas pieczenia niestety zalezy od piekarnika; pieczemy do zbrązowienia!; w trakcie pieczenia warto obrócić je 1-2
razy a na ostatnie 10 minut włączyć termoobieg). Upieczone
ziemniaki układamy na talerzu z
rukolą, pokrojonymi z cząstki
pomidorkami i
suszonymi pomidorami, posypujemy pokruszoną
fetą,
solą, skrapiamy
oliwą. Gotowe!
ziemniaczki w mundurkach zapiekane z
ziołami i
oliwą z oliweksuperaromatyczne pieczone warzywka
pyszne leczo z
kurczakiem i
suszonymi pomidoramipieczone warzywka, najlepsze!Podziel się: