ßßß
Składniki:tortownica 20 cm:ciasto:5 jajek L150 g mąki tortowej ( niepełna szklanka)4 łyżki wody1 niepełna szklanka cukru ( 220 g)1/2 olejku migdałowego1 łyżka cukru z wanilią1 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniakrem:500 g śmietany kremówki 30-36 %400 g serka mascarpone80 g płatków z mlecznej czekolady1 łyżka żelatyny lub op. śmietan fiksuwanilia w dowolnej formie ( 5 ml olejku, ziarenka z laski, 1 łyżka cukru z wanilią)cukier puder do smaku – 1/2 szklankiprzełożenie:150 g wiórek kokosowych500 ml musu z jabłek bez cukru30 g masła3 łyżki cukruwafelek kokosowy do dekoracjiponcz: 1 szklanka wody lub słabej herbaty z sokiem z połówki cytrynyPrzygotowanie:Spód dwóch tortownic o d=20 cm wyłożyć papierem do pieczenia – jeśli nie są silikonowe brzegi wysmarować tłuszczem.Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier – smażyć 4-5 minut, aż się rozpuści, dodać wiórki, prażyć 3-4 minuty aż się lekko zezłocą. Wystudzić.Białka oddzielić od żółtek.Żółtka ubić z cukrem, olejkiem i wodą. Zazwyczaj gdy cukier się rozpuści masa jest już jasna i puszysta.Do jasnej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem.Wymieszać.Białka ubić, delikatnie połączyć z masą.Przełożyć do foremek. Piec w 180 stopniach, 20-25 minut. Upuścić z 50 cm na stół. Odstawić do ostudzenia.Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie – 2-3 łyżki – po czym podgrzać.Zimną śmietanę ubić, dodać do niej cukier, wanilię ( u mnie cukier z wanilią ) oraz żelatynę.Masę delikatnie wymieszać z zimnym serkiem i czekoladą.Najlepiej odstawić ją na kilkanaście minut do lodówki aby stężał.Zimne biszkopty kroimy na pół, na paterze układamy jeden blat, nasączamy ponczem, smarujemy musem, posypujemy 1/4 wiórków, nakładamy 1/4 kremu. Czynność powtórzyć dwukrotnie.Wierzch i boki posmarować kremem, ozdobić resztą wiórek oraz pociętym wzdłuż waflem, schłodzić, co najmniej przez 2 godziny.Torty śmietanowe najlepiej kroi się nożem moczonym w gorącej wodzie.Powiązane notki:Tort bezowo kokosowy z kremem makowymTort ze śmietaną i czarną porzeczkąTort maślany z kremem orzechowym i miodemUrodzinowy TORT CAPPUCINO (kawowy) , przepis i fotorelacjaCiasto kokosowe z budyniem