Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Nie zdążyłam Wam wspomnieć, że mój luby jest obecnie na diecie. Trzyma się bardzo dzielnie , a ja mu kibicuję i przygotowuję lekkie posiłki. Efekty są już widoczne- schudł kilka kilogramów co można zaobserwować w centymetrach. Oto mój
dyniowy eksperyment, który okazał się być tak udany , że postanowiłam podzielić się nim z
Wami. Będzie też odpowiedni dla osób na diecie Dukana – proteinowej ale bez
spodu, który nie jest konieczny sernik pięknie się piecze.
Korzenne przyprawy dopełniają całości – kremowy sernik o smaku piernika i
dynią. Jeśli się nie odchudzacie możecie go upiec ze zwykłym
cukrem – około 3/4 szklanki.
Składniki:Tortownica 26 cm1 kg dyni250 g chudego
twarogu250 g półtłustego
twarogu6 łyżek
jogurtu naturalnego3
jaja2 łyżki budyniu
waniliowego2 łyżeczki
przyprawy do piernika3 łyżeczki słodzika w proszku –
stewii lub ulubionego1 łyżeczka mielonych
goździków1 łyżeczka mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki mielonego
anyżuSpodem może być ulubione kruche ciasto lub:spód:150 g
razowych ciastek owsianych1 łyżka
miodu50 g
margarynyPrzygotowanie:
Dynię (najlepiej o
pomarańczowym, zwartym miąższu ) myjemy i kroimy w kostkę – 5×5 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach do miękkości – około 25 minut. Studzimy.
Ser miksujemy z
jogurtem, aż stanie się kremowy. Dodajemy też
budyń.Dodajemy do niego
jaja,
przyprawy oraz słodzik ( lub
cukier w wersji standardowej ), ponownie miksujemy aż się spienią.
Dynię oddzielamy łyżką od skórek i dokładnie ubijamy na
pure.Łączymy ją z masą
serową i przekładamy do formy – na spód lub papier do pieczenia.Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Upieczony pozostawiamy w piekarniku na 20 minut, później wyciągamy z pieca i studzimy.Spód:
Ciasteczka kruszymy mikserem.Topimy tłuszcz.Łączymy go z
ciastkami i
miodem.Lepką masą wykładamy natłuszczoną formę do 2/3 wysokości (jak u mnie)- lub sam spód.Chłodzimy 15-20 minut.Spód zalewamy masą
serową i pieczemy jw.Powiązane notki:Sernik z
suszonymi morelamiCiasto z
dynią,
miodem i
orzechami – ala piernikSernik z
wiśniami z sosem
truskawkowymSernik
waniliowy z polewą na WielkanocSernik kajmakowy na
kakaowym kruchym cieście