Wykonanie
Kiedy ja i moje siostry byłyśmy małymi dziewczynkami, w naszej rodzinie istniała pewna bożonarodzeniowa tradycja. Wszystkie ją uwielbiałyśmy i każdego roku niecierpliwie jej wyczekiwałyśmy. Otóż kiedy na ciemnym niebie zabłysła pierwsza gwiazdka i mieliśmy zasiadać do kolacji, nasz Dziadek zabierał nas na wyprawę.Ubierałam się jak najszybciej, w dziecięcym podekscytowaniu myląc wiązane sznurówki.Nigdy nie była to długa wycieczka, jedna ZAWSZE pełna
magii. Razem z naszym wspaniałym Dziadkiem wybierałyśmy się na poszukiwanie...Mikołaja. Jedna z nas siedziała "na baranach" u Dziadka, by
mieć lepsze
pole widzenia na zauważenie Mikołaja, a reszta brodziła w głębokim po kolana śniegu, wypatrując jego sań i reniferów. Czasem Dziadek wołał "dziewczyny, coś czerwonego!", a wtedy my przepychałyśmy się jak szalone, by tylko dostrzec to, co udało się dostrzec Dziadkowi.Jednak najlepszy, kluczowy moment każdej "wyprawy" to dźwięk dzwonka dochodzący z domu. Tego samego, który Święty Mikołaj ma przytwierdzony do swojej długiej laski. Wtedy już wiedziałyśmy, że Mikołaj nas przechytrzył i podczas naszej nieobecności, wślizgnął się przez komin do babcinego domu i podłożył prezenty pod choinką. Ciągle mając jednak nadzieję na zobaczenie chociaż rąbka jego czerwonej szaty, ścigałyśmy się do domu na krótkich nóżkach, zastając uchylone drzwi na balkon i ślady śniegu w salonie.Zadyszane, ze świecącymi oczami, patrzyłyśmy raz w ciemność nocy, raz na leżące pod choinką prezenty, nie mogąc zdecydować się, co chciałybyśmy zobaczyć bardziej.I wtedy wszyscy siadali do kolacji. To też było jedną z naszych ulubionych tradycji. Otóż, po zjedzeniu wszystkich dań "głównych"- niektórych jeszcze w tamtym czasie niekoniecznie ulubionych, można było się zabrać do
słodyczy, a tym samym najlepszych babcinych pierniczków, z
sercem ozdabianych przez nasze dziecięce rączki.Babcia zawsze na kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki z takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym.Ja jednak wspominając świąteczne historie i przepyszne pierniczki, zapragnęłam przedsmaku tak bardzo, że zrobiłam swoje, nie wymagające tak długiego czekania.
Wyszły pyszne, chrupiące, takie, jak lubię. Posmarowane
czekoladowym frostingiem i ozdobione cukierkowymi dekoracjami, swym zapachem i smakiem pozwoliły mi marzyć o ciepłych Świętach.Bo naprawdę nie ma nic lepszego niż rodzinne Boże Narodzenie, z wyjątkowymi tradycjami, suto zastawionym stołem i wyczekiwanymi prezentami pod pięknie ubraną choinką. Z zapachem piernika rozchodzącym się po całym domu...A jakie są Wasze tradycje świąteczne? Jakie pierniczki lubicie? Chrupiące czy delikatne, rozpływające się w ustach?CHRUPIĄCE DOMOWE PIERNICZKI
Składniki:1/2 szklanki
margaryny1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
imbiru1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu ( lub 2, jeśli go bardzo lubicie)3/4 łyżeczki świeżo zmielonych
goździków1/2 szklanki
miodu lub
syropu z agawy1
jajo1 łyżka
octu jabłkowego1 i 1/2 szklanki
mąkiPrzygotowanie:Zmiksuj
margarynę, aż będzie jasna i puszysta. W miseczce wymieszaj
cukier,
proszek do pieczenia,
imbir,
sodę,
cynamon i
goździki. Dodaj mieszaninę do
margaryny. Wmieszaj 2 szklanki
mąki. W drugiej miseczce rozbij
jajko, dodaj
miód lub
syrop z agawy i łyżkę
octu jabłkowego. Dodaj to do reszty składników, dokładnie wymieszaj.Przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce przynajmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysyp na blat resztę
mąki i wyrabiaj ciasto, rozgniataj placuszki i wycinaj lub formuj wybrane kształty. Układaj na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy ( pierniczki będą rosły).Piecz przez 8 minut lub więcej, jeśli chcesz, by były bardziej chrupiące i brązowe.
CZEKOLADOWY FROSTINGSkładniki:1 1/2 szklanki
masła, w temperaturze pokojowej3 3/4 szklanki
cukru pudru3/4 szklanki
kakao3-4 łyżki gęstej
śmietany(opcjonalnie) 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiPrzygotowanie:Zmiksuj
masło, aż będzie prawie białe i puszyste. Dodaj
kakao i
cukier puder, 3 łyżki
śmietany i
wanilię, miksuj na wolnych obrotach. Po chwili zwiększ obroty na średnie i mieszaj masę aż będzie blada i puszysta, ok, 4-5 minut. Nakładaj na
ciasteczka.(Jeśli chcesz, by frosting był bardziej
czekoladowy, zwiększ ilość
cukru pudru do 4 szklanek, a
kakao do 1/2 szklanki)Smacznego!PaulinaPopularne posty :Muffinki
marchewkowe na
troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski
cynamonowy ryż na mlekuDyniowe ciasteczka wypełnione dobrociąPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!