Wykonanie
Lubię wsłuchiwać się w tę spokojną ciszę w domu o poranku. Wszyscy jeszcze głęboko śpią, a moje myśli i pomysły płyną wartkim strumieniem. Wtedy
mogę pisać. I
mogę też piec. Właściwie, wtedy lubię to robić najbardziej. Wiedząc, że wszystkich obudzi zapach świeżo pieczonego chleba/ciasteczek/śniadania. I od razu dzień zaczyna się lepiej!Lubię też wtedy, pijąc cieplutką
wodę z
cytryną i
miodem (sprawdź, o co chodzi!), zastanawiać się, jak najlepiej wykorzystać leniwie budzący się dzień. Co zrobić, by wykorzystać go maksymalnie, a czasami, by po prostu najlepiej odpocząć. Wtedy mam czystą głowę i spokojne
serce, a tak najlepiej mi się tworzy. Nie w chaosie i złości, choć raz na jakiś czas to też dobry dopalacz artystyczny. Mam też wrażenie, że moje wypieki wychodzą najlepsze, robione o tej
porze.Dziś mam w planach (jednym z wielu) przygotować najlepsze świąteczne pierniczki i zrobić D.I.Y. gwiazdki w brokacie. A czy Wy już szykujecie się do Świąt? Jaki jest Wasz ulubiony przepis świąteczny?Dzisiaj przedstawiam Wam moje dwa ulubione przepisy na podstawowe pancakes. Są praktycznie identyczne, różnią się ilością składników i czasem oczekiwania. Wiem, jak czasami można się zamieszać w proporcjach;) Naprawdę opłaca się czekać w drugim przepisie. Pancakesy Marty rosną za to w magiczny sposób. Pamiętajcie, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Lubię oba, jedne są mniejsze, drugie duże, amerykańskie. Spróbujcie sami!
1. BEZ CZEKANIA. MARTHA'S STUART PANCAKES (9 dużych placuszków)Składniki:2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
cukru2 duże
jajka, lekko rozbite3 szklanki
maślanki4 łyżki
masła, rozpuszczonego + trochę do smarowania patelniPrzygotowanie:Wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
cukier. W drugiej misce: wlej
maślankę, w małej miseczce rozbij lekko
jajka, dodaj do
maślanki, wlej ostudzone
masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze!Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść
masło na patelni, wlewaj około 1/2 szklanki ciasta na każdy pancakes. Rozlewaj ciasto tak, by przykryło całą, małą patelnię i smaż kilka minut na średnim ogniu (powinny zacząć tworzyć się bąbelki, a pancakes powinien rosnąć w widoczny sposób). Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze kilka minut.Zsuwaj z patelni na żaroodporny talerz w piekarniku i smaż kolejne pancakesy.
2. Z CZEKANIEM. PANCAKESOWY BASIC (mniejsze placuszki)Składniki:1 szklanki
mąki tortowej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
cukruszczypta
soli1 szklanka
maślanki1
jajko2 łyżki rozpuszczonego
masłaPrzygotowanie:Wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cukier i
sól. W 2 misce rozbij delikatnie
jajko, dodaj
maślankę i ostudzone
masło. Wymieszaj z suchymi składnikami i odstaw ciasto na godzinę.Patelnię smaruj odrobiną
masła. Upewnij się, że jest baaaardzo gorąca przed dodaniem pierwszej porcji ciasta. Smaż małe placki, z obu stron kilka minut. Zobaczysz, jak placuszki rosną na Twoich oczach!PANCAKES PODAWAJ Z KAWAŁKIEM MASŁA,
SYROPEM KLONOWYM, Z AGAWY,
MIODEM LUB DOWOLNYM SOSEMSmacznego i pięknego dnia!PaulinaPopularne posty :Muffinki
marchewkowe na
troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski
cynamonowy ryż na mlekuDyniowe ciasteczka wypełnione dobrociąPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!