Wykonanie
Dzień dobry kochani. Chciałabym was dzisiaj zaprosić na
kawkę i pyszne mini serniczki. Do ich zrobienia zainspirowała mnie przesyłka, której zawartość była
wynikiem quizu pod nazwą Jakim smakiem jesteś ? Znalazłam w niej
żurawinę,
orzechy włoskie,
miód i
Ramę z
olejem z
orzechów włoskich. Podjęłam wyzwanie przygotowania przepisu z tymi produktami i w efekcie powstały naprawdę wspaniałe w smaku serniczki z
orzechowo-
ciasteczkowym spodem. Koniecznie spróbujcie jakie są pyszne. Taka przekąska super sprawdzi się na karnawałowej imprezce lub spotkaniu rodzinnym, są szybkie i bardzo łatwe do przygotowania.Składniki:- 100 g
ciasteczek- 30 g
orzechów włoskich- 50 g
Ramy z
olejem z
orzechów włoskich- 500 g
twarogu półtłustego- 140 g
jogurtu naturalnego- łyżka
Ramy z
olejem z
orzechów włoskich- 1
jajko- 1
białko- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 100 g
miodu- łyżeczka
cukru z
wanilią- 100 g
suszonej żurawinyCiasteczka mielimy razem z
orzechami w mikserze. Dodajemy 50 g
Ramy z
olejem z
orzechów włoskich i ponownie miksujemy.
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy łyżkę
Ramy z
olejem z
orzechów włoskich,
jajko i
białko oraz
jogurt i wszystko rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy
miód (jeżeli macie
miód skrystalizowany to lekko go podgrzejcie, aby był bardziej płynny),
mąkę ziemniaczaną,
cukier z
wanilią oraz
żurawinę. Ponownie wszystko razem mieszamy ze sobą, ja wymieszałam za pomocą trzepaczki.Na blaszce wykładamy silikonowe papilotki do muffinek. Przygotujcie 15 sztuk. Na dnie każdej układamy porcję zmiksowanych
ciastek i dociskamy. Następnie wykładamy do papilotek masę
serową.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, grzanie góra-dół. Wstawiamy serniczki i pieczemy je 35-40 minut. Następnie wyciągamy blaszkę i zostawiamy serniczki w papilotkach na 30 minut, aby przestygły. Po tym czasie wyciągamy. Przechowujemy w lodówce.