Wykonanie
Jabłek ci u nas dostatek, dlatego bardzo polecam pulchne smakowite placki z dodatkiem odżywczych
płatków owsianych i
orzechów bez dodatku
mąki pszennej. Ten prosty i tani przysmak jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze a od jesieni po wiosnę potrzebujemy ich przecież najwięcej.
Składniki na 3-4 osoby
3 średnie
jabłka3 łyżki z brzuszkiem
płatków owsianych2 łyżki z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej1 duże
jajogarść
orzechów włoskich1 łyżeczka
cukru, jeśli
jabłka kwaśneszczypta
solikilka łyżek
oleju do smażenia
Sos jogurtowy do placków deserów szybki i prosty150-200 ml
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
mioduPrzygotowanie: Składniki dobrze mieszamyPrzygotowanie placków z
jabłek1.
Płatki owsiane i posiekane
orzechy płuczę pod bieżącą
wodą a
potem jeszcze opłukuję wrzątkiem i osączam. Przed dodaniem do startych
jabłek płatki owsiane uciskam na sicie, żeby dobrze pozbyć się nadmiaru
wody.2. Mieszam wszystkie składniki i układam placki na podgrzanym
oleju. Smażę około 2 minut. Placki smażą się szybciej niż ziemniaczane, dlatego trzeba zmniejszyć ogień, żeby nie rumieniły się raptownie. Osaczam na bibule z nadmiaru tłuszczu i gotowe.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika