Wykonanie
Przygotowałam wersję naleśników, które nie tylko są bardzo pyszne, ale przede wszystkim wartościowe. Jeśli sprawdzicie składniki odżywcze
płatków owsianych to nic tu więcej pisać, choć pozostałe dodatki, jak
mleko,
jajko,
banan czy
jabłko są też niczego sobie. To świetna propozycja, nie tylko dla najmłodszych, zamiast typowych naleśników, w których nad dobrem składników odżywczych dominują, niestety - zgubne kalorie.Składniki(porcja na 2-3 osoby)
4 łyżki
płatków owsianychpół szklanki gorącego
mleka1 średnie
jabłko1 spory
banan1 łyżka z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej1
jajoszczypta
soli2-3 łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowaniePrzygotowanie na filmie. Zapraszam1.
Płatki owsiane zalewam gorącym
mlekiem na 2 godziny przed przygotowanie placuszków.2.
Banana kroję w drobną kostkę. Obrane
jabłko ścieram na tarce o sporych oczkach. Można
owoce delikatnie skropić
sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Dodaję
jajko, namoczone
płatki,
mąkę i szczyptę
soli. Wszystko dokładnie mieszam.3. Rozgrzewam ceramiczną patelnię. Kiedy się rozgrzeje wlewam jedną łyżkę
oleju do smażenia. Unoszę patelnię i falującymi ruchami, rozprowadzam tłuszcz po jej dnie. Wkładam nieduże porcje i smażę na średnim ogniu, po minucie z każdej strony. Co jakiś czas potrząsam patelnią ruchem posuwistym i bardzo delikatnie przerzucam placki na drugą stronę. Ciasto jest delikatne (bez
pszennej mąki - brak glutenu), dlatego trzeba ostrożnie się z nim obchodzić, ale dzięki temu bardzo smaczne.Placuszki są przepyszne, miękkie i słodziutkie, choć bez grama
cukru, no oprócz tego naturalnego, zawartego w owocach. Można je podawać na wiele sposobów- z
jogurtem, czy świeżą chudą
śmietanką. Przy czym, do wszelkich dodatków, dodajemy nieznaczną ilość
cukru lub wcale.