Wykonanie
Dyniowe racuchy stanowią świetną przekąskę zamiast wszelkich słodkości, które chętnie zjedlibyśmy w te jesienne popołudnia.Racuchy
dyniowe zostały wykonane na bazie
ciasta drożdżowego co wydłuża trochę czas przygotowania, ale było warto!!Dodatek puree
dyniowego nadał racuchom delikatności. Racuchy robię z dodatkiem pokrojonych
jabłek i
bananów co stanowi o deserowym charakterze dania.Gorąco polecam!!
2 szklanki
mąki1/2 szklanki
dyniowego puree (tutaj)1 szklanka
mleka2 łyżki
cukru3 dag
drożdży1
jajkosóljabłka i
bananyZ
drożdży, letniego
mleka,
cukru i 2 łyżek
mąki rozrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do wyrośniętego rozczyny dodać resztę
mąki i puree
dyniowe – wymieszać.Ciasto ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany – jeśli będzie rzadkie to dodać
mąki a jak gęste to dodać
mleka.Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Olej rozgrzać na patelni.
Jabłka i
banany obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę.W oddzielnym naczyniu partiami mieszać
owoce z
ciastem-zapobiegnie to wydzielaniu się soku z
owoców który rozrzedziłby ciasto.Na rozgrzany tłuszcz kłaść ciasto formując zgrabne placuszki.Obsmażać z każdej strony, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Podawać ciepłe.Smacznego!!