ßßß Cookit - przepis na Dyniowe racuchy

Dyniowe racuchy

nazwa

Wykonanie

Dyniowe racuchy stanowią świetną przekąskę zamiast wszelkich słodkości, które chętnie zjedlibyśmy w te jesienne popołudnia.
Racuchy dyniowe zostały wykonane na bazie ciasta drożdżowego co wydłuża trochę czas przygotowania, ale było warto!!
Dodatek puree dyniowego nadał racuchom delikatności. Racuchy robię z dodatkiem pokrojonych jabłek i bananów co stanowi o deserowym charakterze dania.
Gorąco polecam!!
2 szklanki mąki
1/2 szklanki dyniowego puree (tutaj)
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
3 dag drożdży
1 jajko
sól
jabłka i banany
Z drożdży, letniego mleka, cukru i 2 łyżek mąki rozrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczyny dodać resztę mąki i puree dyniowe – wymieszać.
Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany – jeśli będzie rzadkie to dodać mąki a jak gęste to dodać mleka.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Olej rozgrzać na patelni.
Jabłka i banany obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę.
W oddzielnym naczyniu partiami mieszać owoce z ciastem-zapobiegnie to wydzielaniu się soku z owoców który rozrzedziłby ciasto.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść ciasto formując zgrabne placuszki.
Obsmażać z każdej strony, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać ciepłe.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/dyniowe-racuchy