ßßß
Składniki :15 dag mąki orkiszowej (dałam razową)1 łyżka zakwasu żytniego2 łyżeczki cukru35 dag jogurtu naturalnego2 łyżki oleju2 jajka1 łyżeczka esencji waniliowejszczypta soliWykonanie:Wymieszać mąkę, sól i cukier. W drugim naczyniu rozbełtać zakwas, jogurt i odstawić na trochę. Dodać olej, jajko i esencję. W mące zrobić wgłebienie, wlać płynne składniki i wyrobić ciasto.Na patelnię z rozgrzanym olejem wlewać po 1 łyżce ciasta i smażyć około 2 minuty z jedenej i z drugiej strony. Gotowe placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. W między czasie rozmrozić zamrożone truskawki (ja mam takie zmiksowane z odrobiną cukru). Placuszki polewać sosem truskawkowym.
/wydrukuj przepis/