Wykonanie
Placuszki takie robię od roku i od roku cieszą się niezwykłą popularnością w domu. Wiem jedno, jak je zrobię dzieciaki najedzą się na pewno (jeśli nawet nie przejedzą). Nauczyłam się też, po niezbyt udanej próbie robić je na zakwasie, a teraz jestem na etapie eksperymentowania z
mąkami. Jedno pozostaje niezmienne -
truskawki.Przypominam, że dzisiaj w niektórych krajach obchodzony jest "Pancake Tuesday".
Składniki :15 dag
mąki orkiszowej (dałam razową)1 łyżka zakwasu żytniego2 łyżeczki
cukru35 dag
jogurtu naturalnego2 łyżki
oleju2
jajka1 łyżeczka esencji waniliowejszczypta
soliWykonanie:Wymieszać
mąkę,
sól i
cukier. W drugim naczyniu rozbełtać zakwas,
jogurt i odstawić na trochę. Dodać
olej,
jajko i esencję. W
mące zrobić wgłebienie, wlać płynne składniki i wyrobić ciasto.Na patelnię z rozgrzanym
olejem wlewać po 1 łyżce ciasta i smażyć około 2 minuty z jedenej i z drugiej strony. Gotowe placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. W
między czasie rozmrozić zamrożone
truskawki (ja mam takie zmiksowane z odrobiną
cukru). Placuszki polewać sosem
truskawkowym.
/wydrukuj przepis/