Wykonanie
Placuszki są doskonałe zarówno na kolację, jak i przekąskę na zimno. Smakują jesienią, jej darami. Zapach podczas smażenia fenomenalny! Jeśli lubicie mocno
jabłkowe desero-kąski, bardzo serdecznie polecam. Z pewnością będziecie zachwyceni :) Przepis znalazłam na Kwestii Smaku .
Składniki:- 4-5 dużych
jabłek,- 1/2 łyżeczki
cynamonu,- 2
jajka,- szczypta
soli,- 300 ml
jogurtu naturalnego,- 140 g
mąki pszennej,- 4 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 2 łyżki
cukru,-
masło klarowane lub
olej do smażenia,- opcjonalnie:
cukier puder do posypania i/lub
konfitura.
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy (
białka) na sztywną pianę z dodatkiem
soli. Zostawiamy. W drugiej misce łączymy za pomocą miksera:
żółtka, przesiane
mąki,
cukier,
jogurt. Zawartość obu misek mieszamy w jednej za pomocą łyżki.
Jabłka obieramy, myjemy, pozbawiamy gniazd, kroimy na dowolne kawałki (mogą być na ćwiartki, i jeszcze na pół). Mieszamy w misce z
cynamonem (jak na zdjęciu poniżej). Zanurzamy w misce z
ciastem. Kawałki kładziemy na rozgrzany tłuszcz, smażymy do złotego koloru z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z
cukrem pudrem lub/i
konfiturą. Smacznego!