Wykonanie
Tarta, to kruche ciasto z nadzieniem wywodzące się z Francji.
Tarta jabłkowa, choć dość prosta w wykonaniu, jest bardzo efektowna i, co istotniejsze, pyszna.Do upieczenia ciasta potrzebować będziesz specjalnej formy z karbowanym brzegiem (polecam silikonową).Do ciasta potrzebujesz:- 250g
mąki- 120g
masła- 60g
cukru- małego
jajka- szczypty
soli- 3
jajek- 4-5 dużych
jabłek- 100g
mąki pszennej- 300g
jogurtu naturalnego- 150-200g
cukru- szczypty
cynamonu-
brązowego cukruJak zrobić farsz:2 duże
jabłka obierz, pokrój na drobne kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj łyżkę
cukru i wlej 2 łyżki
wody, by
jabłka nie przywarły do dna. Gotuj pod przykryciem, aż
jabłka zmiękną i zdejmij z ognia, by ostygły. Resztę
cukru wymieszaj z
jogurtem,
cynamonem,
mąką i
jajkami, aż do uzyskania gładkiego sosu. Pozostałe
jabłka obierz i pokrój na cienkie plasterki.Jak zrobić kruche ciasto:Wszystkie składniki wymieszaj w misce i zagniataj ciasto rękoma, by
masło się rozpuściło i połączyło z
mąką . Gdy składniki się połączą, należy rozwałkować ciasto na blacie (ja używam papieru do pieczenia - łatwiej przenieść ciasto do formy). Ciasto musi
mieć średnicę o około 10 cm większą niż średnica formy. Formę należy natłuścić używając odrobiny
masła lub
margaryny. Następnie przenieś ciasto do formy dociskając je do ząbkowanych brzegów. Nadmiar ciasta usuń. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na przynajmniej pół godziny (może być nawet cała noc). Ten czas jest potrzebny, by ciasto stężało i po upieczeniu było kruche.
Następnie włóż formę do ROZGRZANEGO WCZEŚNIEJ do temperatury 190 stopni C piekarnika; najlepiej użyć termoobiegu. Ciasto piecz około 15-20 minut (zależnie od programu i piekarnika), aż przestanie być miękkie (można zrobić wykałaczką kilka dziurek na środku by nie pęczniało podczas pieczenia). Nie należy przejmować się tym, że ciasto nie jest całkiem twarde, gdyż stwardnieje stygnąc. Po tym czasie, ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Gdy przestygnie, wypełnij je gotowanymi
jabłkami, zalej sosem, ułóż na wierzchu pokrojone w plasterki
jabłka i posyp je odrobiną
cynamonu i
brązowego cukru.Tak przygotowaną tartę piecz do lekkiego zarumienienia 30-40 minut w temperaturze 180 stopni (należy uważać by nie przypalić
jabłek). Gdy ostygnie, wstaw ją na kilka godzin do lodówki.Smacznego!!!