Wykonanie
Dziś przedstawiam wam przepis na klasyczną, tradycyjna niemiecką szarlotkę. Pieczoną bardzo często w zimie, w okresie świątecznym . W Hamburg, gdzie jest zazwyczaj zimno, wietrznie i mało przyjemnie, to ciasto można jeść niemal o każdej
porze roku, z filiżanką gorącej
kawy.Składniki (10-12 porcji):1,5 szklanki
mąkiszklanka
brązowego cukru (jeśli używamy słodszej odmiany
jabłek, można mniej)3/ 4 kostki
masła2
jajka0,5 szklanki
jogurtu naturalnego6
jabłek (najlepiej szarej renety)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli2 łyżeczki mielonego
cynamonuPiekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C.
Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, tniemy na ćwiartki, a te wzdłuż na plasterki. Przygotowane
jabłka wrzucamy do dużej miski, dodajemy 3 łyżki
cukru i
cynamon. Odstawiamy na bok.Teraz mieszamy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól. W osobnym naczyniu topimy
masło i mieszamy z
jajkami,
jogurtem i
jabłkami. Łączymy masy o oby misek. Delikatnie mieszamy, aby
jabłka nie nie porozpadały. W wysmarowanej formie układamy okrężnie plastry
jabłek w 2 rzędach.Wstawiamy naszą szarlotkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem środek ciasta, jeśli wychodzi czysty, to oznacza, że ciasto jest już upieczone, jeśli nie pieczemy je przez kolejne 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia. Podajemy samą lub jeśli lubimy, z gałką
lodów waniliowych. Mniam!