Wykonanie
Dziś Mikołajki, najwyższy czas wziąć się za pieczenie pierniczków. Kiedy dłużej poleżą, w święta będą idealnie miękkie. Jest to sprawdzony przepis, bo te pierniczki robię od 3 lat. Są smaczne, pięknie pachną w całym domu, a dodatkowo mogą stanowić ozdobę naszych choinek.Składniki:1 kg
mąki pszennejkostka
margaryny 250 g300 g
miodu400 g
cukru pudru2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoprzyprawy korzenne do smaku (
imbir,
cynamon,
kardamon,
goździki,
gałka muszkatołowa,
ziele angielskie) bądź zakupić 2 opakowania
przyprawy do piernikaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki połączyć na stolnicy. Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba się trochę namęczyć przy wyrabianiu ciasta, ale kiedy już się uda wystarczy podzielić je na kilka części i rozwałkować. Wykrawamy
ciasteczka w dowolnych kształtach o grubości np 5 mm.Pierniczki pieczemy 10 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wkładam je do puszek po ciasteczkach i dodatkowo jeszcze wkładam w torebkę foliową. Tak czekają aż do świąt.Wskazówka:Jeśli ktoś nie ma tyle czasu, żeby zrobić jednego dnia ciasto i wykrawać
ciasteczka, ciasto można owinąć w folię i kilka dni przechowywać w lodówce. Po tych kilku dniach na spokojnie można zabrać się za formowanie pierniczków.