Wykonanie
Ciasteczka już upieczone, teraz czas zrobić piernik. Tradycyjny stół wigilijny nie może obejść się bez piernika, tego uwielbianego przeze mnie i moją rodzinę ciasta. Niektóre rodzaje ciast trzeba zagnieść nawet kilka tygodni wcześniej. Piernik w moim wykonaniu jest miękki zaraz po upieczeniu, ale u mnie zawsze leżakuje przynajmniej 3 tygodnie. Zapachy w domu są nieziemskie. W internecie jest mnóstwo przepisów na piernik, ten wykonuję od dobrych paru lat i nam smakuje, jest mięciutki, delikatny, jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu i jest idealny do świątecznej
herbaty ;)Składniki:2 szklanki
mąki pszennej250 g
masła3
jajkaszklanka
cukrusłoik
powideł śliwkowych około 250 g2-3 łyżki
miodu3 łyżki
kakaołyżeczka
proszku do pieczenia i
sodyprzyprawy korzenne:
cynamon,
kardamon,
imbir,
goździki,
ziele angielskie,
gałka muszkatołowa bądź opakowanie
przyprawy do piernikastarta skórka z
pomarańczyorzechy,
bakalieSposób przyrządzenia:W małym garnku podgrzewamy następujące składniki:
masłomiódpowidła śliwkowekakaoprzyprawy korzenneNastępnie odstawiamy do wystygnięcia.Do rozpuszczonych składników przesiewamy 2 szklanki
mąki z
proszkiem do pieczenia i
sodą. W osobnej misce ubijamy
jajka z
cukrem. Jeśli ktoś lubi zachęcam do dodania
bakalii,
orzechów oraz startej skórki z wyparzonej
pomarańczy. Wszystko łączymy i dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do dużej keksówki, moja ma długość 30 cm i pieczemy godzinę w 180 stopniach.