ßßß Cookit - przepis na Piernik na Boże Narodzenie

Piernik na Boże Narodzenie

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka już upieczone, teraz czas zrobić piernik. Tradycyjny stół wigilijny nie może obejść się bez piernika, tego uwielbianego przeze mnie i moją rodzinę ciasta. Niektóre rodzaje ciast trzeba zagnieść nawet kilka tygodni wcześniej. Piernik w moim wykonaniu jest miękki zaraz po upieczeniu, ale u mnie zawsze leżakuje przynajmniej 3 tygodnie. Zapachy w domu są nieziemskie. W internecie jest mnóstwo przepisów na piernik, ten wykonuję od dobrych paru lat i nam smakuje, jest mięciutki, delikatny, jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu i jest idealny do świątecznej herbaty ;)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
250 g masła
3 jajka
szklanka cukru
słoik powideł śliwkowych około 250 g
2-3 łyżki miodu
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia i sody
przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, imbir, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa bądź opakowanie przyprawy do piernika
starta skórka z pomarańczy
orzechy, bakalie
Sposób przyrządzenia:
W małym garnku podgrzewamy następujące składniki:
masło
miód
powidła śliwkowe
kakao
przyprawy korzenne
Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Do rozpuszczonych składników przesiewamy 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem. Jeśli ktoś lubi zachęcam do dodania bakalii, orzechów oraz startej skórki z wyparzonej pomarańczy. Wszystko łączymy i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do dużej keksówki, moja ma długość 30 cm i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Źródło:http://upichcic.blogspot.com/2014/12/piernik-na-boze-narodzenie.html