Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×Jest to najlepszy gulasz jaki
jadłam. Przepis jest mieszanką osłuchanych receptur – zakopiańskiej, częstochowskiej i mojej własnej w połączeniu z pikantną kuchnią węgierską. Bardzo smaczny
miks. Jeśli lubicie sosy musicie spróbować tego, oczywiście możecie użyć innego
mięsa – w oryginalnej wersji powinna być to
wołowina ( gotujcie 30 minut dłużej ) – u nas zastąpiona
chudą szynką – kupiłam piękny kawałek w zaprzyjaźnionym sklepie. Takie danie na pewno Was rozgrzeje.
Składniki:700 g
mięsa z
szynki lub wołowego2
cebule2 ząbki
czosnku2 łyżki wędzonej
papryki190 g
koncentratu pomidorowego np. Pudliszki1 łyżeczka ziarnistego
pieprzu5 ziaren
ziela angielskiego3
liście laurowetabascosól,
pieprz do smaku
olejorazplacki ziemniaczane - klikPrzygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o
boku około 1,5-2 cm.Siekamy
cebulę.Wstawiamy do gotowania 1,25 l
wody.Rozgrzewamy 2-3 łyżki
oleju,na gorący wrzucamy
mięso, podsmażamy na mocnym ogniu, przez 5 minut aż się zetnie, po czym dodajemy
cebulę, solimy.
Smażymy mieszając aż się skarmelizuje i zbrązowieje – gdyby się przypalało dolewamy kilka łyżek
wody. Cierpliwie zbieramy wszystkie przysmażone
cukry z patelni – jest to esencja sosu.
Do mocno podsmażonego
mięsa z
cebulą dodajemy wędzoną
paprykę, dokładnie mieszamy, ponownie smażymy około 5 minut , aż zacznie pachnieć, dokładamy koncentrat i powtarzamy czynność – skarmelizowany i pachnący zalewamy 2 szklankami wrzątku, zbierając resztki z garnka.
Zalewamy resztą
wody, dodajemy
przyprawy (
sól,
pieprz,
tabasco i posiekany
czosnek), gotujemy na wolnym ogniu 1, 5 h.Podajemy z plackami.
Rady:Jeśli wasz gulasz jest zbyt rzadki możecie zagęścić go 2-3 łyżkami
mąki wymieszanymi z 1/2 szklanki
wody.W sezonie dodajcie do niego warzywa -
marchew,
paprykę,
pomidory,
cukinię czy
kabaczka.Taki gulasz świetny będzie z
kaszą.Możecie go zrobić bez koncentratu – wtedy będzie lepiej pasował do
ziemniaków na niedzielny obiad.Do gulaszu świetnie pasują kwaśne lub słodkie surówki tu moje pomysły – klikPowiązane notki:Noworoczny Gulasz z
szynki z
kaszą gryczanąPikantny Gulasz z
ciecierzycy z
paprykąSos bolognese – spaghetti po bolońsku
Kurczak w sosie
kokosowym z
kurkumąLeczo – najlepszy przepis – z
pomidorami,
cukinią i
papryką