ßßß Cookit - przepis na Gulasz po węgiersku z plackami ziemniaczanymi

Gulasz po węgiersku z plackami ziemniaczanymi

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Jest to najlepszy gulasz jaki jadłam. Przepis jest mieszanką osłuchanych receptur – zakopiańskiej, częstochowskiej i mojej własnej w połączeniu z pikantną kuchnią węgierską. Bardzo smaczny miks. Jeśli lubicie sosy musicie spróbować tego, oczywiście możecie użyć innego mięsa – w oryginalnej wersji powinna być to wołowina ( gotujcie 30 minut dłużej ) – u nas zastąpiona chudą szynką – kupiłam piękny kawałek w zaprzyjaźnionym sklepie. Takie danie na pewno Was rozgrzeje.
Składniki:
700 g mięsa z szynki lub wołowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki wędzonej papryki
190 g koncentratu pomidorowego np. Pudliszki
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
tabasco
sól,pieprz do smaku
olej
oraz
placki ziemniaczane - klik
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku około 1,5-2 cm.
Siekamy cebulę.
Wstawiamy do gotowania 1,25 l wody.
Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju,na gorący wrzucamy mięso, podsmażamy na mocnym ogniu, przez 5 minut aż się zetnie, po czym dodajemy cebulę, solimy.
Smażymy mieszając aż się skarmelizuje i zbrązowieje – gdyby się przypalało dolewamy kilka łyżek wody. Cierpliwie zbieramy wszystkie przysmażone cukry z patelni – jest to esencja sosu.
Do mocno podsmażonego mięsa z cebulą dodajemy wędzoną paprykę, dokładnie mieszamy, ponownie smażymy około 5 minut , aż zacznie pachnieć, dokładamy koncentrat i powtarzamy czynność – skarmelizowany i pachnący zalewamy 2 szklankami wrzątku, zbierając resztki z garnka.
Zalewamy resztą wody, dodajemy przyprawy ( sól,pieprz, tabasco i posiekany czosnek), gotujemy na wolnym ogniu 1, 5 h.
Podajemy z plackami.
Rady:
Jeśli wasz gulasz jest zbyt rzadki możecie zagęścić go 2-3 łyżkami mąki wymieszanymi z 1/2 szklanki wody.
W sezonie dodajcie do niego warzywa -marchew, paprykę, pomidory, cukinię czy kabaczka.
Taki gulasz świetny będzie z kaszą.
Możecie go zrobić bez koncentratu – wtedy będzie lepiej pasował do ziemniaków na niedzielny obiad.
Do gulaszu świetnie pasują kwaśne lub słodkie surówki tu moje pomysły – klik
Powiązane notki:
Noworoczny Gulasz z szynki z kaszą gryczaną
Pikantny Gulasz z ciecierzycy z papryką
Sos bolognese – spaghetti po bolońsku
Kurczak w sosie kokosowym z kurkumą
Leczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i papryką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/10/02/gulasz-po-wegiersku-z-plackami-ziemniaczanymi