ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne leczo - z papryki, cukinii i pomidorów. Jest aromatyczne, w smaku wręcz idealne. Polecam na chłodne, jesienne wieczory:-)
Przede wszystkim pamiętajcie, że leczo to nie są rozgotowane warzywa tworzące jeden sos (tzw. papkę). Leczo to warzywa w sosie. Należy tak wymierzyć czas, żeby papryka rozpływała się w ustach, ale nie na talerzu, a cukinia była miękka - lecz miała zachowany kształt taki jaki jej nadaliśmy krojąc ;-)
Potrzebujemy:
3 duże papryki
1 średnią cukinię
dobrą kiełbasę
2 cebule
1 puszkę pomidorów
1 łyżkę koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
sól, pieprz, ziele angielskie (2-3 ziarenka)
Cebulę kroimy w piórka, przysmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy. Paprykę kroimy w małe paseczki, cukinię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w dużą kostkę. Do podsmażonej kiełbasy i cebuli dodajemy paprykę oraz przyprawy i kilka minut dusimy na średnim ogniu. Następnie dodajemy cukinię, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki (najlepiej krojone). Gotujemy bez przykrycia aż cukinia będzie miękka, ale nie rozpadająca się, a większość wody wyparuje. U mnie zdjęcie w trakcie gotowania, później sosu było znacznie mniej, ale niestety leczo zbyt szybko zniknęło i nie uchwyciłam tego. Smacznego:))
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/09/leczo-z-cukinia.html