ßßß
Przede wszystkim pamiętajcie, że leczo to nie są rozgotowane warzywa tworzące jeden sos (tzw. papkę). Leczo to warzywa w sosie. Należy tak wymierzyć czas, żeby papryka rozpływała się w ustach, ale nie na talerzu, a cukinia była miękka - lecz miała zachowany kształt taki jaki jej nadaliśmy krojąc ;-)Potrzebujemy:3 duże papryki1 średnią cukiniędobrą kiełbasę2 cebule1 puszkę pomidorów1 łyżkę koncentratu pomidorowego1 liść laurowysól, pieprz, ziele angielskie (2-3 ziarenka)Cebulę kroimy w piórka, przysmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy. Paprykę kroimy w małe paseczki, cukinię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w dużą kostkę. Do podsmażonej kiełbasy i cebuli dodajemy paprykę oraz przyprawy i kilka minut dusimy na średnim ogniu. Następnie dodajemy cukinię, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki (najlepiej krojone). Gotujemy bez przykrycia aż cukinia będzie miękka, ale nie rozpadająca się, a większość wody wyparuje. U mnie zdjęcie w trakcie gotowania, później sosu było znacznie mniej, ale niestety leczo zbyt szybko zniknęło i nie uchwyciłam tego. Smacznego:))