Wykonanie
LeczoOpublikowano 23 sierpnia 2013, autor: M.Ulubione danie całej rodziny w czasie wakacji, najlepiej smakuje ze świeżym
pieczywemCzas przygotowania: ok. 1 godz.Składniki :1-2 pętka podsuszanej
kiełbasy2
papryki (czerwona i żółta)2 średnie
cebule1
cukinia4 średniej wielkości
pomidorysól,
pieprz,
ziele angielskie, 3
liście laurowe, 2 łyżki
octu balsamicznegoolej rzepakowyPrzygotowanie :
Cukinię należy pokroić w kostkę (najlepiej ze skórką, jednakże jeśli warzywo ma już skórkę stwardniałą , należy ją obrać).
Cebulę kroimy w piórka, a
paprykę w dość cienkie paski długości ok. 2 cm. Sparzone wrzątkiem
pomidory obieramy i kroimy na kawałki, natomiast
kiełbasę kroimy w kostkę o
boku ok. 1 cm.Na dużej patelni rozgrzewamy
olej rzepakowy i obsmażamy
kiełbasę, po czym zbieramy ją łyżką cedzakową do garnka i na tym samym
oleju dusimy
paprykę. Zbieramy ją do garnka, kiedy zmięknie. Teraz na patelni podduszamy
cebulę, a
potem kolejno
cukinię i
pomidory (przed smażeniem każdego nowego dodatku obserwujemy ilość
oleju na patelni i w razie potrzeby nieco dodajemy!).Wszystkie składniki zebrane w garnku doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
octem balsamicznym,
zielem angielskim (kilka ziarenek) i liśćmi laurowymi. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5 min.
Liście laurowe i
ziele angielskie należy wyjąć z garnka od razu po zakończeniu gotowaniaInformacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →