Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×To ciasto to moja improwizacja na temat ciasta
kokosowego. Wiadomo, sporo jest różnych przepisów, nie ukrywam, że większość lubię i często robię, w tej wersji jednak idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości i dłuższy pobyt, że tak to nazwę, na
stole. Krem
maślano-budyniowy z
kokosem i
białą czekoladą to bardzo dobre połączenie, dobrze spaja warstwy ciasta i pasują zaproszonym gościom. Jeśli macie chęć możecie go upiec w okrągłej tortownicy i podać w formie
tortu!
Składniki:dużą blachę ( 50 x 25 ) na mniejszą uroczystość zmniejszcie je o połowę.ciasto:12 dużych jaj1 1/3 szklanki
mąki pszennej tortowej60 g budyniu
waniliowego bez
cukru ( lub
skrobi ziemniaczanej )1 łyżka
cukru z
wanilią ( lub innego aromatu )1 1/2 szklanki
cukru pudru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
oleju1 płaska łyżeczka
solikrem:5 szklanek
mleka (1 1/4 l )3 op. ( 40 g ) budyniu
waniliowego1 szklanka
cukru3 łyżki
mąki pszennej tortowej5 ml
olejku waniliowego1/2 op.
białej czekolady50 g
wiórków kokosowych300 g
masładodatkowo:1/2 op.
białej czekolady100 g wiórkówponcz:możecie go wykonać na kilka sposobów:1 szklanka
wody przegotowanej + 1 szklanka soku (
jabłkowy ,
pomarańczowy – jasny i kwaskowy, dodając 1-2 łyżki
cukru lub
miodu )2 szklanki
wody przegotowanej + sok z 1
cytryny lub kilka łyżek jasnego
octu winnego, 1-2 łyżki cukru/miodu2 szklanki
wody przegotowanej +
olejek cytrynowy +
ocet + cukier/miódPoncz ma być orzeźwiający.Przygotowanie:Z lodówki wyciągnąć
masło. Formę wysmarować tłuszczem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto:
Białka oddzielić od
żółtek – schować do lodówki.
Żółtka utrzeć z
cukrami na puszysta masę. Dodać
olej, a gdy się połączy z masą,
mąkę przesianą z
budyniem i
proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno z
solą, połączyć z
ciastem drewnianą szpatułką, stopniowo, w kilku turach delikatnie mieszając.Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu, góra dół, piec 30 minut.Po tym czasie gorące ciasto upuścić z wysokości kolan, w formie, na wyłożoną na podłodze ściereczkę – dzięki temu nie opadnie.Odstawić przy otwartych drzwiczkach do wystudzenia.Krem: Gdy
biszkopt się piecze możemy wykonać krem.4 szklanki
mleka zagotować z
cukrem i aromatem. W 5 rozpuścić budynie i
mąkę ( najlepiej mikserem ) . Gdy
mleko zacznie się gotować , zestawić je z ognia, wlać mieszankę i dokładnie rozmieszać, po czym ciągle mieszając gotować 5 minut. Gdyby zaczęły powstawać grudki garnek zestawiamy kilkakrotnie z ognia i dokładnie mieszamy
budyń do ich rozpuszczenia.Do gorącego budyniu dodać pokrojoną
czekoladę i wiórki, wymieszać i ostudzić.
Masło ubić na miękką i puszystą masę. Dodawać po łyżce zimny
budyń. Miksować aż dokładnie się połączą. Dodać resztę pokrojonej
czekolady ( drugą połowę )Składanie:
Biszkopt wyjąć z formy, zdjąć papier. Formę wyłożyć folią spożywczą – dla lepszego krojenia i tężenia.Ciasto przekroić na wzdłuż na pół. Jedną część włożyć do formy.Przygotować poncz. Połową nasączyć ciasto. Wylać 3/4 masy budyniowej. Przykryć
ciastem, ponownie nasączyć, posmarować kremem i obficie posypać wiórkami.Przed podaniem schłodzić.Smacznego!ANiaPowiązane notki:
Biszkopt z
kremem czekoladowym – Ciasto o smaku RafaelloCiasto
serowo-
czekoladowe z kremem – ala Fale DunajuWuzetka ( W-Z) z kremem
cytrynowymCiasto
biszkoptowe „Pijak”
Biszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas
cukrowych i
tortów