ßßß
Składniki:dużą blachę ( 50 x 25 ) na mniejszą uroczystość zmniejszcie je o połowę.ciasto:12 dużych jaj1 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej60 g budyniu waniliowego bez cukru ( lub skrobi ziemniaczanej )1 łyżka cukru z wanilią ( lub innego aromatu )1 1/2 szklanki cukru pudru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki oleju1 płaska łyżeczka solikrem:5 szklanek mleka (1 1/4 l )3 op. ( 40 g ) budyniu waniliowego1 szklanka cukru3 łyżki mąki pszennej tortowej5 ml olejku waniliowego1/2 op. białej czekolady50 g wiórków kokosowych300 g masładodatkowo:1/2 op. białej czekolady100 g wiórkówponcz:możecie go wykonać na kilka sposobów:1 szklanka wody przegotowanej + 1 szklanka soku ( jabłkowy , pomarańczowy – jasny i kwaskowy, dodając 1-2 łyżki cukru lub miodu )2 szklanki wody przegotowanej + sok z 1 cytryny lub kilka łyżek jasnego octu winnego, 1-2 łyżki cukru/miodu2 szklanki wody przegotowanej + olejek cytrynowy + ocet + cukier/miódPoncz ma być orzeźwiający.Przygotowanie:Z lodówki wyciągnąć masło. Formę wysmarować tłuszczem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto: Białka oddzielić od żółtek – schować do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysta masę. Dodać olej, a gdy się połączy z masą, mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.Białka ubić na sztywno z solą, połączyć z ciastem drewnianą szpatułką, stopniowo, w kilku turach delikatnie mieszając.Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu, góra dół, piec 30 minut.Po tym czasie gorące ciasto upuścić z wysokości kolan, w formie, na wyłożoną na podłodze ściereczkę – dzięki temu nie opadnie.Odstawić przy otwartych drzwiczkach do wystudzenia.Krem: Gdy biszkopt się piecze możemy wykonać krem.4 szklanki mleka zagotować z cukrem i aromatem. W 5 rozpuścić budynie i mąkę ( najlepiej mikserem ) . Gdy mleko zacznie się gotować , zestawić je z ognia, wlać mieszankę i dokładnie rozmieszać, po czym ciągle mieszając gotować 5 minut. Gdyby zaczęły powstawać grudki garnek zestawiamy kilkakrotnie z ognia i dokładnie mieszamy budyń do ich rozpuszczenia.Do gorącego budyniu dodać pokrojoną czekoladę i wiórki, wymieszać i ostudzić.Masło ubić na miękką i puszystą masę. Dodawać po łyżce zimny budyń. Miksować aż dokładnie się połączą. Dodać resztę pokrojonej czekolady ( drugą połowę )Składanie:Biszkopt wyjąć z formy, zdjąć papier. Formę wyłożyć folią spożywczą – dla lepszego krojenia i tężenia.Ciasto przekroić na wzdłuż na pół. Jedną część włożyć do formy.Przygotować poncz. Połową nasączyć ciasto. Wylać 3/4 masy budyniowej. Przykryć ciastem, ponownie nasączyć, posmarować kremem i obficie posypać wiórkami.Przed podaniem schłodzić.Smacznego!ANiaPowiązane notki:Biszkopt z kremem czekoladowym – Ciasto o smaku RafaelloCiasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale DunajuWuzetka ( W-Z) z kremem cytrynowymCiasto biszkoptowe „Pijak”Biszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas cukrowych i tortów