ßßß
Składniki na ok. 14 muffinek:- 1 i 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- 3/4 szklanki cukru,- szczypta soli,- 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych,- 1/3 szklanki oleju,- 2 jajka,- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,- 1/2 szklanki mleka,- 14 sztuk Rafaello,- dekoracja: 1/2 czekolady mlecznej (lub białej), 1/2 szklanki wiórków kokosowych.Składniki suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Zawartość obu łączymy w jednym naczyniu. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto nakładamy do silikonowych foremek: 1 łyżka ciasta, w środek wciskamy kuleczkę Rafaello, przykrywamy1 łyżeczką ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-25 minut. Studzimy na kratce.Gdy muffiny będą całkowicie zimne, przygotowujemy dekorację. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (opis znajdziecie w TYM przepisie), smarujemy nią wierzch każdej muffinki, a następnie obsypujemy wiórkami. Zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego!