ßßß Cookit - przepis na Surówka z czarnej rzepy z winegretem

Surówka z czarnej rzepy z winegretem

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Czy tylko ja lubię zimowo wiosenne warzywa ? Rzepy, seler, biała rzodkiew, marchew, pietruszka, kalafiory i brokuły, uwielbiam je! Dziś propozycja na surówkę z czarnej ślicznej i jakże zdrowej rzepy, z jabłkiem i sosem winegret, co najzabawniejsze składa się ona z kilku składników, ale podam Wam też przepis na mój niezawodny sos, który jest zwieńczeniem każdej sałatki, jeśli macie więcej czasu to nim polejcie gotową surówkę. Smacznego!
Surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do kotletów, zrazów, klopsów, drobiu i ryb, jest bardzo uniwersalna.
Składniki:
500 g czarnej rzepy
duże słodkie jabłko ( około 250 – 300 g ) , jonagored, champion, empir
op. sałatkowego sosu wienegret
Lub mój sos Winegret:
3 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu lub cukru
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól,pieprz
Przygotowanie:
Warzywa myjemy rzepę obieramy , ścieramy na tarce z grubymi oczkami, jabłko ścieramy ze skórką.
Sos przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu : mieszamy z 3 łyżkami oliwy i wody. Mieszamy aż się połączy i polewamy sałatkę.
Mój sos winegret:
W soku rozpuszczamy miód, dodajemy ubijając oliwę, doprawiamy ziołami i ewentualnie solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i mieszamy. Podajemy.
Polub Bloga na FACEBOOKU ! ( więcej zdjęć i nowinek ! )
Powiązane notki:
Surówka z pora, marchewki i jabłka, tradycyjna
Surówka wielowarzywna z burakiem
Sałatka wiosenna z rzeżuchą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/04/14/surowka-z-czarnej-rzepy-z-winegretem