ßßß
Surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do kotletów, zrazów, klopsów, drobiu i ryb, jest bardzo uniwersalna.Składniki:500 g czarnej rzepyduże słodkie jabłko ( około 250 – 300 g ) , jonagored, champion, empirop. sałatkowego sosu wienegretLub mój sos Winegret:3 łyżki oliwysok z 1/2 cytryny1 łyżka miodu lub cukru1/2 łyżeczki ziół prowansalskichsól,pieprzPrzygotowanie:Warzywa myjemy rzepę obieramy , ścieramy na tarce z grubymi oczkami, jabłko ścieramy ze skórką.Sos przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu : mieszamy z 3 łyżkami oliwy i wody. Mieszamy aż się połączy i polewamy sałatkę.Mój sos winegret:W soku rozpuszczamy miód, dodajemy ubijając oliwę, doprawiamy ziołami i ewentualnie solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i mieszamy. Podajemy.Polub Bloga na FACEBOOKU ! ( więcej zdjęć i nowinek ! )Powiązane notki:Surówka z pora, marchewki i jabłka, tradycyjnaSurówka wielowarzywna z burakiemSałatka wiosenna z rzeżuchą