Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Czy tylko ja lubię zimowo wiosenne warzywa ?
Rzepy,
seler, biała
rzodkiew,
marchew,
pietruszka,
kalafiory i
brokuły, uwielbiam je! Dziś propozycja na surówkę z czarnej ślicznej i jakże zdrowej
rzepy, z
jabłkiem i
sosem winegret, co najzabawniejsze składa się ona z kilku składników, ale podam Wam też przepis na mój niezawodny sos, który jest zwieńczeniem każdej sałatki, jeśli macie więcej czasu to nim polejcie gotową surówkę. Smacznego!

Surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do kotletów, zrazów, klopsów, drobiu i ryb, jest bardzo uniwersalna.Składniki:500 g czarnej
rzepyduże słodkie
jabłko ( około 250 – 300 g ) , jonagored, champion, empirop.
sałatkowego sosu wienegretLub mój
sos Winegret:3 łyżki
oliwysok z 1/2
cytryny1 łyżka
miodu lub
cukru1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichsól,
pieprzPrzygotowanie:Warzywa myjemy
rzepę obieramy , ścieramy na tarce z grubymi oczkami,
jabłko ścieramy ze skórką.Sos przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu : mieszamy z 3 łyżkami
oliwy i
wody. Mieszamy aż się połączy i polewamy
sałatkę.Mój
sos winegret:W soku rozpuszczamy
miód, dodajemy ubijając
oliwę, doprawiamy
ziołami i ewentualnie
solą i
pieprzem. Polewamy
sałatkę i mieszamy. Podajemy.Polub Bloga na FACEBOOKU ! ( więcej zdjęć i nowinek ! )Powiązane notki:Surówka z
pora,
marchewki i
jabłka, tradycyjnaSurówka wielowarzywna z
burakiemSałatka wiosenna z
rzeżuchą