Wykonanie
Wiosna, wiosna i wiosna … wszyscy w koło mówią, piszą, śpiewają, fotografują, gotują … a w roli głównej wiosna. Większość z nas tak jak zmienia na wiosnę ciężkie zimowe okrycia – na te lekkie, kolorowe, przewiewne – tak zmienia swoje podejście do życia … Jedni pakują na siłowni, inni katują się straszliwymi dietami cud (bo wiosna wiosną – odsłoniła to i owo – a lato za pasem!), jeszcze inni przemierzają setki kilometrów biegiem lub marszem np. z kijami. Ruch w przyrodzie olbrzymi ;-) Każdy z nas chciałby troszkę lepiej wyglądać, troszkę lepiej się poczuć, a wiosna ku temu sprzyja. U mnie również trochę zmian kulinarnych … trochę więcej świeżych koktajli, surówek, zup z dużą ilością warzyw … wiosna zawitała i do mnie.
Pora rowerowa nadeszła, trzeba szykować formę :-)
Moja propozycja na dziś to prosta, tania i zdrowa surówka z
marchewki ze
słonecznikiem. Podaję ją jako dodatek do drugiego dania – wszelakich kotletów, kotlecików, pulpetów, zapiekanek lub jako samodzielną przekąskę np. na podwieczorek
Co będzie potrzebne:2-3
marchewkigarść
słonecznikado wyboru:
cukier lub
sól do smaku łyżka
oliwy z oliwek lub
sos winegret (łyżka
soku z cytryny, łyżeczka
miodu, szczypta
soli, szczypta
cukru, 2-3 łyżki
oliwy z oliwek,)Jak wykonać:
Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach tak aby powstały średniej wielkości wiórki.
Ziarna słonecznika podpiekamy na suchej patelni aż się zarumienią i dodajemy do startej
marchewki. Mieszamy.Doprawiamy według własnego upodobania: może być z
solą i
oliwą, może być z
cukrem i
oliwą, a może być z własnoręcznie zrobionym
sosem winegret o którym
pisałam już w
poście o surówce z
kapusty pekińskiejWyciskamy
sok z cytryny.Do słoiczka dodajemy kolejno:
cytrynę,
miód,
pieprzem i albo
cukier albo
sól, a na końcu
oliwę lub
olej (niestety w
oleju sól się nie rozpuści).Słoik dobrze zakręcamy i potrząsamy, najlepiej w rytmie salsy lub równie dynamicznej muzyki przez dobre 2-3 minutki aż wszystkie składniki się wymieszają i połączą.W ten o to sposób uzyskacie delikatny i aksamitny
sos winegret do surówek.
Jeśli zdecydowaliście się na surówkę z
sosem winegret, najlepiej polać
marchew tuż przed samym podaniem. Do tego czasu dobrze jest trzymać sosik w lodówce aby troszeczkę się schłodził.Przed podaniem połączyć
marchew z sosem, wymieszać i gotowe :-)
Smacznego chrupania ;-)