Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Jak wiecie obecnie jesteśmy na urlopie przedświątecznym, w kuchni jednak nie próżnujemy, razem z Panią Dorotą właścicielką Willi Karpińskich, gotowanie trwa. Dziś na warsztat poszedł sernik. Ekspertce jak i innym smakował. Określony został jako ciasto „cukierniane”. Spróbujcie sami, jest wilgotny i puszysty. Dodatkowo świąteczna jajeczna dekoracja i świeże cięte tulipany tworzą wspaniały nastrój, wezmę też przepis na sernik od Pani Doroty
zrobię go na święta.
Składniki:
ciasto:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
125 g masła
2 jaja
cukier waniliowy
2 jaja
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
100 g masła
6 jaj
1 laska wanilii
3/4 szklanki cukru ( możecie dać więcej )
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego ( ok. 60 g )
szczypta soli
Jeśli nie macie laski wanilii użyjcie cukru waniliowego lub olejku waniliowego, esencja lub pasta waniliowa też świetnie się sprawdzą!
dodatkowo:
150 g (op.) serka homo waniliowego
1 łyżeczka żelatyny lub agaru
1/3 szklanki wody
kolorowe czekoladowe draże
czekoladowe precelki dekoracyjne
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wymieszać sypkie składniki, dodać zimne masło, rozkruszyć je z mąką, wbić jaja i szybko wyrobić. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny lub do zamrażarki na 30-40 minut.
Z 5 jaj białka oddzielić od żółtek. Białka odstawić w chłodne miejsce.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Gdy będzie jasna dodać mąkę oraz ziarna wanilii. Masło osobno utrzeć i dodać do masy.
Miksując po łyżce mieszać masę z serem. Po czym wbić jajo i wymieszać łyżką.
Piec nastawić na 160 stopni. Bez termoobiegu, góra, dół.
Białka ubić na sztywno z solą, dodawać łyżką do masy delikatnie mieszając.
Przelać masę na ciasto. Wyrównać.
Piec 45 minut. Po tym czasie trzymać przez 30 minut w piecu, po czym uchylić drzwiczki i wystudzić.
Zimny sernik polać polewą: żelatynę rozpuścić w letniej wodzie, po czym ją podgrzać i gorącą stopniowo mieszać z serkiem. Oblać ciasto i udekorować kolorowymi drażami. U mnie toffi, kakaowe i mleczne.
Przechowujemy w lodówce.
Moje rady:
Na dobrą sprawę możecie sernik udekorować czym dusza zapragnie. Świetna będzie polewa czekoladowa. Myślę, że przydałoby się kilka nowych przepisów jeszcze przed świętami.
PRZYPOMINAM O KONKURSIE!
Powiązane notki:
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Lekki i puszysty cytrynowy Sernik Świąteczny
Świąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturą
Wspaniały tort orzechowo-miodowy z polewą czekoladową
Biszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas cukrowych i tortów
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/20/sernik-waniliowy-z-polewa-na-wielkanoc