Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Jak wiecie obecnie jesteśmy na urlopie przedświątecznym, w kuchni jednak nie próżnujemy, razem z
Panią Dorotą właścicielką Willi Karpińskich, gotowanie trwa. Dziś na warsztat poszedł sernik. Ekspertce jak i innym smakował. Określony został jako ciasto „cukierniane”. Spróbujcie sami, jest wilgotny i puszysty. Dodatkowo świąteczna jajeczna dekoracja i świeże cięte tulipany tworzą wspaniały nastrój, wezmę też przepis na sernik od Pani Dorotyzrobię go na święta.
Składniki:ciasto:2 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru125 g
masła2
jajacukier waniliowy2
jaja1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
solimasa serowa:1 kg
twarogu sernikowego100 g
masła6 jaj1
laska wanilii3/4 szklanki
cukru ( możecie dać więcej )3-4 łyżki
mąki ziemniaczanej lub budyniu
waniliowego ( ok. 60 g )szczypta
soliJeśli nie macie
laski wanilii użyjcie
cukru waniliowego lub
olejku waniliowego, esencja lub pasta waniliowa też świetnie się sprawdzą!dodatkowo:150 g (op.)
serka homo waniliowego1 łyżeczka
żelatyny lub agaru1/3 szklanki
wodykolorowe
czekoladowe draże
czekoladowe precelki dekoracyjne
Przygotowanie:Z podanych składników zagnieść ciasto. Wymieszać sypkie składniki, dodać zimne
masło, rozkruszyć je z
mąką, wbić
jaja i szybko wyrobić. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny lub do zamrażarki na 30-40 minut.Z 5 jaj
białka oddzielić od
żółtek.
Białka odstawić w chłodne miejsce.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Gdy będzie jasna dodać
mąkę oraz ziarna
wanilii.
Masło osobno utrzeć i dodać do masy.Miksując po łyżce mieszać masę z
serem. Po czym wbić
jajo i wymieszać łyżką.Piec nastawić na 160 stopni. Bez termoobiegu, góra, dół.
Białka ubić na sztywno z
solą, dodawać łyżką do masy delikatnie mieszając.Przelać masę na ciasto. Wyrównać.Piec 45 minut. Po tym czasie trzymać przez 30 minut w piecu, po czym uchylić drzwiczki i wystudzić.Zimny sernik polać polewą:
żelatynę rozpuścić w letniej wodzie, po czym ją podgrzać i gorącą stopniowo mieszać z
serkiem. Oblać ciasto i udekorować kolorowymi drażami. U mnie
toffi,
kakaowe i
mleczne.Przechowujemy w lodówce.
Moje rady:Na dobrą sprawę możecie sernik udekorować czym dusza zapragnie. Świetna będzie
polewa czekoladowa. Myślę, że przydałoby się kilka nowych przepisów jeszcze przed świętami.PRZYPOMINAM O KONKURSIE!Powiązane notki:Kremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąLekki i puszysty
cytrynowy Sernik ŚwiątecznyŚwiąteczny sernik z
kakaowym kruchym
ciastem i
konfiturąWspaniały tort
orzechowo-
miodowy z
polewą czekoladowąBiszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas
cukrowych i
tortów