Wykonanie
Tym razem wystawiam W KUCHENNYM OKNIE delikatny, kremowy, lekki sernik
czekoladowy. Do wykonania
spodu wykorzystałam przepis na
biszkopt kakaowy z masą budyniowo-
jabłkową wg. przepisu z czasopisma "Ciasta domowe" nr 232/2012. Masę
serową zrobiłam według własnego pomysłu.Ten sernik
czekoladowy na zimno jest jak dla nas bardzo smaczny i z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym
stole.
Składniki
biszkoptu * ( na dużą formę o wym. 28x40 cm):5
jajek¾ szklanki
cukru½ szklanki
mąki pszennej1½ łyżki
kakao¾ łyżeczki
proszku do pieczenia* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując gotowy ciemny spód
tortowy .Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie.Masa serowa :1000g
serka kremowego
waniliowego (użyłam Vitello z naturalną
wanilią)1000ml
śmietanki kremowej 30%7 łyżeczek
żelatyny + zimna
woda i wrzątek (jak najmniejsza ilość)2
czekolady deserowe2
czekolady białe + 5 łyżek
wodyWykonanie
biszkoptu :
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami
cukier i dalej ubijamy, aż
cukier prawie rozpuści się. Wlewamy
żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.Wsiewamy stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao i delikatnie mieszamy najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź
łopatki.Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180°C. Po przestudzeniu ścinamy nożem wierzchnią warstwę (skórkę), aby uzyskać większą przyczepność masy serowej.Wykonanie masy serowej :Schłodzoną
śmietankę kremową ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami
serek waniliowy, delikatnie mieszając dużą łyżką. Dzielimy na dwie części.
Czekoladę deserową łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli
wodnej (tzn. dajemy do niedużego rondelka, który umieszczamy w drugim naczyniu z gorącą
wodą i stawiamy na małym ogniu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady). Zdejmujemy z ognia i po przestudzeniu, ale jeszcze płynną dajemy porcjami do masy serowej stale delikatnie mieszając.4 łyżeczki
żelatyny rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy wrzątkiem (jak najmniejsza ilość) i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (jeżeli się nie rozpuści lekko podgrzewamy). Po krótkim przestudzeniu, ale jeszcze płynną wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, stale, delikatnie mieszając łyżką lub mikserem ręcznym na małych obrotach. Masę natychmiast wylewamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy za pomocą szpatułki i wkładamy do lodówki do zatężenia.Do pozostałej masy serowej dodajemy rozpuszczoną
białą czekoladę w 5 łyżkach
wody i rozpuszczone we wrzątku 3 łyżeczki
żelatyny postępując analogicznie jak w przypadku poprzedniej, ciemnej warstwy.Wylewamy natychmiast na zatężoną ciemną masę, równomiernie rozprowadzamy i ponownie umieszczamy w lodówce. Przed podaniem leciutko posypujemy
kakao.
Polecam również :