Wykonanie
Składniki :110 g
mąki pszennej100 g
masła (zimnego)35 g
kakao60 g
cukru pudrułyżka zimnej
wodyłyżeczka ekstraktu z
wanilii1 kg
sera (zmielonego trzykrotnie, najlepiej gęstego)szklanka
cukru5
jajek1 łyżka
mąki ziemniaczanejnasionka z 1
laski wanilii200 ml
śmietanki kremowej1/4 szklanki
skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze100 g
czekolady gorzkiej50 g
śmietanki kremowej100 g skórki, do posypaniaPrzygotowanie :Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować
masłem.Wszystkie składniki zemleć w malakserze lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić nim dno tortownicy. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Do piekarnika włożyć na najniższy poziom żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą
wodą.
Ser z
cukrem utrzeć rózgą na gładką masę, dodawać po jednym
jajku, mieszając za każdym razem. Dodać resztę składników i energicznie wymieszać rózgą do połączenia. Na koniec wsypać
skórkę pomarańczową i wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę
serową na gorący lub wystudzony spód i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Wyjąć naczynie z
wodą z piekarnika. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce. Po schłodzeniu oddzielić delikatnie boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz.Rozpuścić na parze
czekoladę ze
śmietanką, wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić, rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać
skórką pomarańczową.
Powiązane wpisy:Delikatny sernik
cytrynowyDuże
ciastka z
czekoladą i
orzechamiSernik z
białą czekoladą i
żurawinamiCzekośliwka –
powidła śliwkowe z
czekoladą