Wykonanie
Sernik
czekoladowy z musem
pomarańczowym łączy w sobie głęboki smak
czekolady oraz delikatną, orzeźwiającą
pomarańczę. Jest to sernik wyglądający efektownie i z powodzeniem może pojawić się na naszym
stole w okresie świąt.Zderzenie dwóch bardzo różnych
smakowo i strukturalnie mas, jest wielkim atutem tego sernika. Ciężką, mocno
czekoladową warstwę
twarogową, idealnie uzupełnia delikatny w swojej konsystencji mus
pomarańczowy. Dodatkowo masa serowa wzbogacona została o aromatyczną
skórkę pomarańczową, która sprawia, że sernik smakuje trochę jak delicje
pomarańczowe.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm z podwyższonym brzegiem, lub nieco niższy - w tortownicy o średnicy 21cm .
Składniki:CIASTO KRUCHE80g
mąki pszennej2 łyżki (20g)
kakao50g
masła3 łyżki (30g)
cukru pudru3 łyżki zimnej
wodyMASA SEROWA400g gęstego
twarogu z wiaderka90g
gorzkiej czekolady (użyłam gorzkiej Wedla)70g
cukru2
jajka1 łyżka (15g)
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka startej
skórki pomarańczowejziarenka z 1/2
laski waniliiMUS
POMARAŃCZOWY4
pomarańcze (około 1kg)200ml
śmietanki 30%100g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatynyziarenka z 1/2
laski waniliikandyzowana
skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:CIASTO KRUCHE-
mąkę,
kakao i
cukier puder przesiać, dodać zimne
masło, składniki posiekać razem, dodać zimną
wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce- spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- schłodzonym
ciastem wylepić dno oraz boki tortownicy do połowy jej wysokości- tortownicę z
ciastem ponownie krótko schłodzić- ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 20 minut- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić
MASA SEROWA- składniki na masę
serową powinny być w temperaturze pokojowej-
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, lekko ostudzić- na dno piekarnika wstawić duże naczynie z gorącą
wodą, piekarnik rozgrzać do 160 stopni-
twaróg przełożyć do miski, dodać
cukier, przesianą
mąkę, skórkę otartą z
pomarańczy oraz ziarenka wyskrobane z 1/2
laski wanilii, wszystko krótko zmiksować- do masy wbijać pojedynczo
jajka, po każdym krótko miksując- do miksowanej na niskich obrotach masy serowej wlać cienkim strumieniem letnią
czekoladę (nie może być za zimna, gdyż w połączeniu z masą
serową może utworzyć grudki), miksować tylko do momentu uzyskania masy o jednolitym kolorze
- masę
serową przelać do tortownicy na ostudzony spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika- piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny)- sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach- ostudzony sernik schłodzić w lodówceMUS
POMARAŃCZOWY-
pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka cały miąższ (bez błonek), wraz z powstałym podczas wycinania
sokiem przełożyć do wysokiego naczynia, odlać około 50ml soku- miąższ rozdrobnić blenderem na mus (powinno powstać 350-400g musu)-
żelatynę rozpuścić w odłożonym
soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać i lekko ostudzić
-
żelatynę wymieszać z musem
pomarańczowym, mieszankę odstawić do momentu, kiedy zacznie wyraźnie gęstnieć (można wstawić mus do lodówki, pilnując jednak, by nie zaczął się zbyt mocno ścinać)- gdy mus osiągnie wymaganą gęstość, zimną
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder oraz zimny, lekko rozmiksowany
serek mascarpone- do masy delikatnie dodać lekko gęstniejący mus
pomarańczowy oraz ziarenka z 1/2
laski wanilii, wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach- gotowy mus przełożyć na wierzch schłodzonego sernika, wyrównać- sernik z musem schłodzić w lodówce przez całą noc- podawać schłodzony, bezpośrednio przed podaniem dekorując kandyzowaną
skórką pomarańczowąSernik
czekoladowy z musem
pomarańczowym jest bardzo sycący, dlatego mały trójkąt śmiało zaspokoi naszą ochotę na coś słodkiego.Jeśli po upieczeniu sernik nieco skurczy się w formie, można pomniejszyć tortownicę, okalając sernik paskiem papieru do pieczenia, a przestrzeń
między nim i obręczą tortownicy, wypełnić dodatkowym papierem. Dzięki temu nałożony na wierzch mus nie wyleje się poza brzeg sernika.