ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE80g mąki pszennej2 łyżki (20g) kakao50g masła3 łyżki (30g) cukru pudru3 łyżki zimnej wodyMASA SEROWA400g gęstego twarogu z wiaderka90g gorzkiej czekolady (użyłam gorzkiej Wedla)70g cukru2 jajka1 łyżka (15g) mąki ziemniaczanej1 łyżeczka startej skórki pomarańczowejziarenka z 1/2 laski waniliiMUS POMARAŃCZOWY4 pomarańcze (około 1kg)200ml śmietanki 30%100g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatynyziarenka z 1/2 laski waniliikandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- mąkę, kakao i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać zimną wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce- spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- schłodzonym ciastem wylepić dno oraz boki tortownicy do połowy jej wysokości- tortownicę z ciastem ponownie krótko schłodzić- ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 20 minut- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić
MASA SEROWA- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić- na dno piekarnika wstawić duże naczynie z gorącą wodą, piekarnik rozgrzać do 160 stopni- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, przesianą mąkę, skórkę otartą z pomarańczy oraz ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii, wszystko krótko zmiksować- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując- do miksowanej na niskich obrotach masy serowej wlać cienkim strumieniem letnią czekoladę (nie może być za zimna, gdyż w połączeniu z masą serową może utworzyć grudki), miksować tylko do momentu uzyskania masy o jednolitym kolorze
- masę serową przelać do tortownicy na ostudzony spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika- piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny)- sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach- ostudzony sernik schłodzić w lodówceMUS POMARAŃCZOWY- pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka cały miąższ (bez błonek), wraz z powstałym podczas wycinania sokiem przełożyć do wysokiego naczynia, odlać około 50ml soku- miąższ rozdrobnić blenderem na mus (powinno powstać 350-400g musu)- żelatynę rozpuścić w odłożonym soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać i lekko ostudzić
- żelatynę wymieszać z musem pomarańczowym, mieszankę odstawić do momentu, kiedy zacznie wyraźnie gęstnieć (można wstawić mus do lodówki, pilnując jednak, by nie zaczął się zbyt mocno ścinać)- gdy mus osiągnie wymaganą gęstość, zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz zimny, lekko rozmiksowany serek mascarpone- do masy delikatnie dodać lekko gęstniejący mus pomarańczowy oraz ziarenka z 1/2 laski wanilii, wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach- gotowy mus przełożyć na wierzch schłodzonego sernika, wyrównać- sernik z musem schłodzić w lodówce przez całą noc- podawać schłodzony, bezpośrednio przed podaniem dekorując kandyzowaną skórką pomarańczową
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym jest bardzo sycący, dlatego mały trójkąt śmiało zaspokoi naszą ochotę na coś słodkiego.Jeśli po upieczeniu sernik nieco skurczy się w formie, można pomniejszyć tortownicę, okalając sernik paskiem papieru do pieczenia, a przestrzeń między nim i obręczą tortownicy, wypełnić dodatkowym papierem. Dzięki temu nałożony na wierzch mus nie wyleje się poza brzeg sernika.