ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym

Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym łączy w sobie głęboki smak czekolady oraz delikatną, orzeźwiającą pomarańczę. Jest to sernik wyglądający efektownie i z powodzeniem może pojawić się na naszym stole w okresie świąt.
Zderzenie dwóch bardzo różnych smakowo i strukturalnie mas, jest wielkim atutem tego sernika. Ciężką, mocno czekoladową warstwę twarogową, idealnie uzupełnia delikatny w swojej konsystencji mus pomarańczowy. Dodatkowo masa serowa wzbogacona została o aromatyczną skórkę pomarańczową, która sprawia, że sernik smakuje trochę jak delicje pomarańczowe.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm z podwyższonym brzegiem, lub nieco niższy - w tortownicy o średnicy 21cm .
Składniki:
CIASTO KRUCHE
80g mąki pszennej
2 łyżki (20g) kakao
50g masła
3 łyżki (30g) cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
MASA SEROWA
400g gęstego twarogu z wiaderka
90g gorzkiej czekolady (użyłam gorzkiej Wedla)
70g cukru
2 jajka
1 łyżka (15g) mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
ziarenka z 1/2 laski wanilii
MUS POMARAŃCZOWY
4 pomarańcze (około 1kg)
200ml śmietanki 30%
100g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
ziarenka z 1/2 laski wanilii
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- mąkę, kakao i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać zimną wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce
- spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
- schłodzonym ciastem wylepić dno oraz boki tortownicy do połowy jej wysokości
- tortownicę z ciastem ponownie krótko schłodzić
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 20 minut
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić
MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić
- na dno piekarnika wstawić duże naczynie z gorącą wodą, piekarnik rozgrzać do 160 stopni
- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, przesianą mąkę, skórkę otartą z pomarańczy oraz ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii, wszystko krótko zmiksować
- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując
- do miksowanej na niskich obrotach masy serowej wlać cienkim strumieniem letnią czekoladę (nie może być za zimna, gdyż w połączeniu z masą serową może utworzyć grudki), miksować tylko do momentu uzyskania masy o jednolitym kolorze
- masę serową przelać do tortownicy na ostudzony spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika
- piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny)
- sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach
- ostudzony sernik schłodzić w lodówce
MUS POMARAŃCZOWY
- pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka cały miąższ (bez błonek), wraz z powstałym podczas wycinania sokiem przełożyć do wysokiego naczynia, odlać około 50ml soku
- miąższ rozdrobnić blenderem na mus (powinno powstać 350-400g musu)
- żelatynę rozpuścić w odłożonym soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać i lekko ostudzić
- żelatynę wymieszać z musem pomarańczowym, mieszankę odstawić do momentu, kiedy zacznie wyraźnie gęstnieć (można wstawić mus do lodówki, pilnując jednak, by nie zaczął się zbyt mocno ścinać)
- gdy mus osiągnie wymaganą gęstość, zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz zimny, lekko rozmiksowany serek mascarpone
- do masy delikatnie dodać lekko gęstniejący mus pomarańczowy oraz ziarenka z 1/2 laski wanilii, wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach
- gotowy mus przełożyć na wierzch schłodzonego sernika, wyrównać
- sernik z musem schłodzić w lodówce przez całą noc
- podawać schłodzony, bezpośrednio przed podaniem dekorując kandyzowaną skórką pomarańczową
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym jest bardzo sycący, dlatego mały trójkąt śmiało zaspokoi naszą ochotę na coś słodkiego.
Jeśli po upieczeniu sernik nieco skurczy się w formie, można pomniejszyć tortownicę, okalając sernik paskiem papieru do pieczenia, a przestrzeń między nim i obręczą tortownicy, wypełnić dodatkowym papierem. Dzięki temu nałożony na wierzch mus nie wyleje się poza brzeg sernika.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/10/sernik-czekoladowy-z-musem-pomaranczowym.html