ßßß
Składniki na 4 porcje ( 2 formy o średnicy 20 cm )Ciasto:210 g mąki100 g masła1/2 łyżeczki soliżółtko3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietanyFarsz:1 por ( biała część)350 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku3 ząbki czosnku2 białka*1 jajo*1/2 szklanki mleka100 g wędzonego łososiasól,pieprz2 łyżki oliwykilka gałązek natki* możecie dać białko które zostało Wam z ciasta oraz 2 jaja
Przygotowanie:Ciasto : Mąkę wymieszać z solą i posiekanym zimnym masłem, rozdrobnić je, dodać śmietanę oraz żółtko. Szybko wyrobić i odłożyć do zamrażarki na 30 minut ( lub do lodówki na 2-3 h ).Farsz: Por przekroić na pół i umyć wszystkie warstwy. Osuszyć,pokroić na cieniutkie półplasterki i obsmażyć na oliwie,Do porów dodać posiekany czosnek. Podsmażyć 3-4 minuty, po czym dołożyć rozmrożony szpinak ( jeśli macie zamrożony a się spieszycie, na osobnej patelni, podlewacie wodą szpinaki i rozmrażacie go przewracając bryłki/ lub kostkę. ).Farsz odłożyć.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim obie formy ( warstwa około 1/2 cm ). Ponacinać widelcem i podpiec w 190 stopniach przez około 12-15 minut ( aż będzie lekko złota ).Gdy ciasto się piecze, mleko wymieszać z jajkiem i białkami, solą , pieprzem i posiekaną natką.Tarty wyciągnąć wyłożyć je łososiem, nałożyć warzywa, zalać je masą, włożyć do pieca na 25 – 30 minut, gdy masa się zetnie tarta jest gotowa.Podawać z ulubioną surówką, u mnie z pora.Smacznego!
szpinak z porem
ryba, warzywa na podpieczonym spodzie
zalane masą
jedną z tart udekorowałam plastrem żółtego sera
a tak wyglądała po upieczeniuPowiązane notki:Ekspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)Drożdżowe paszteciki z mięsem, do barszczu lub na przekąskę (krok po kroku)Ekspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)