Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Mój pierwszy wpis z Zakopanego! Będąc w Willi Karpińskich , jeśli jesteśmy w Tatrach to spędzamy urlop właśnie tutaj, udało mi się już niejednokrotnie rozmawiać z właścicielką
Panią Dorotą Karpińską o kuchni i gotowaniu , jest ona jedną z osób , które inspirują do gotowania, jej proste i przepyszne przepisy zachwycają gości, a ja widząc proces przygotowywania potraw nie raz , nie dwa od zaplecza kuchennego jestem pod absolutnym wrażeniem. Udało mi się przygotować dla Was coś na wyjeździe, właściwie był to miły poczęstunek dla Nas i gości pensjonatu, myślę , że smakował gdyż zniknął przy śniadaniu.
Migdałowy jabłecznik z ucieranego ciasta z dużą ilością
jabłek i
cukrem pudrem. Z pewnością Wam posmakuje, ja uwielbiam takie ciasta. Ps: Dalej fotorelacja jak wyglądają tu gościnne śniadania, nie ma to jak szwedzki stół. Jeśli udało by się Wam tu zawitać koniecznie musicie spróbować tutejszej kuchni Pani Doroty, swoją
drogą może namówię ją na udostępnienie kilku przepisów dla Was, w końcu Święta nadchodzą wielkimi krokami.
Składniki:1 szklanka
mąki tortowej1 szklanka
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru5 jaj250 g
margaryny1,3-1,5 kg
jabłek16 g (op.)
cukru waniliowego1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 1/2 łyżeczki
cynamonu75 g
płatków migdałowychsok z cytryny lub kwasek
cytrynowy( można użyć 1 kg
jabłek wtedy będzie więcej ciasta , ja wolę ciężkie wilgotne i
jabłkowe ciasto )
Przygotowanie:Blachę najlepiej ok. 35 x 25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać
mąką.Jeśli macie mikser na stojaku możecie równocześnie miksować ciasto i kroić
jabłka, jeśli nie, najpierw przygotujcie
owoce.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić
sokiem lub
wodą z kwaskiem ).
Margarynę stopić.
Jajka miksować dodając wymieszane
cukry ( w dwóch
trzech turach ) aż staną się jasne.
Mąki połączyć ze sobą, z proszkiem i
cynamonem. Dodać przesianą do masy
jajowej, stopniowo, miksując.Gdy się połączą wlać stopiony ciepły tłuszcz.Ciasto wymieszać z osączonymi
jabłkami i
migdałami.Piec w 200 stopniach, góra dół, bez termoobiegu , od 35-45 minut, do suchego patyczka.Studzimy poza piecem. Zimne posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!Taki jabłecznik świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Jest lekki i wilgotny, mi kojarzy się z dzieciństwem, podobny robiła moja ciocia. Bardzo pysznie go wspominam.
śniadanie w Willi Karpińskich
a tych Panów to już chyba znacie
część jadaliA na koniec coś dla miłośników Zakopanegomamy tu masę śniegu!
ul. Piłsudskiego 47 c
i zaspy na ulicach , wszędzie jest tyle śniegu
ja z zaspą, śnieg padał przez dwa dni, praktyczne bez przerwy
droga na skocznięPs: Czy tylko ja pamiętam te czasy, gdy na Wielkanoc spokojnie można było biegać w podkoszulku uciekając przed lejącą się w Świąteczny poniedziałek
wodą ? Były jej całe wiadra, pogoda dopisywała, a dziś ? Boże Narodzenie było suchutkie, śniegu można było szukać z lupą, ciekawe czy śnieg do Świąt wytrzyma, jak myślicie ?Jeśli jesteście ciekawi zapraszam na stronę Willi Karpińskich .Powiązane notki:Jabłecznik na kruchym
waniliowym cieścieEkspresowo :
ciasto francuskie ze
śliwkami i
migdałamiProste ciasto Świąteczne z
jabłkami i kruszonką, szybki przepisBardzo szybkie ciasto
waniliowe z
jabłkamiŻytni Placek
jabłkowy z kruszonką owsianą