Wykonanie
Ciasto marmurkowe, puszyste i smakowicie
jabłkowe. Nic dodać nic ująć :)
Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukrupół kostki
margaryny4
jajkaczubata łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowyłyżka
kakaoNadzienie:2
jabłkasok z połowy
cytrynyszczypta
cynamonuDodatkowo:puder do posypania
migdały w płatkach do posypaniapółka
tarta i trochę
masła do wysmarowania blachyWykonanie:
Masło rozpuścić i wymieszać z
cukrem.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i
cukrem waniliowy. Dodać do
masła i wymieszać.Następnie dodawać kolejno
jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.
Jabłka obrać usunąć gniazda i pokroić w cieniutkie plasterki, skropić
sokiem, zmieszać z
cynamonem.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować
masłem i obsypać
bułką.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać
kakao. (Na tą górną).Pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to mała tortownica), następnie wyłożyć
jabłka. Przykryć ciemną częścią ciasta.Wieszcz posypałam
migdałami w płatkach, akurat miałam pod ręką.Do piekarnika i piec ok. 50 - 60 min. Do suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika obsypać
cukrem pudrem.Smacznego :)