ßßß Cookit - przepis na Lekkie ciasto na białkach z migdałową posypką

Lekkie ciasto na białkach z migdałową posypką

nazwa

Wykonanie

Kto nie obżerał się pączkami ostatnio, no kto? Chyba nikt! Po tym całym pączkowym szaleństwie zostały białka, które żal było wyrzucić. Poszukałam, poszperałam i znalazłam. Bardzo delikatne i puszyste ciasto, które zawiera jedynie 125g mąki.
Przepis w całości przejęłam po Agnieszce z Kuchni nad Atlantykiem . Wszystko super, ale ta posypka mnie zawiodła. Myślałam, że cukier trochę się rozpuści pod wpływem temperatury i scali z płatkami migdałów tworząc "skorupkę" przyczepioną do ciasta. Niestety cała posypka frywolnie przemieszcza się pod nożem i osypuje przy każdym nakładaniu ciasta :( To jest jedyny (jak dla mnie) mankament .
A teraz szybko przepis i do pracy, może ktoś z Wam będzie miał akurat czas, aby zrobić białkowe ciacho?
Składniki na formę o śr. 24cm:
125 g mąki (użyłam pełnoziarnistej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
8 białek (ok. 280 g)
szczypta soli
175 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 op. cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka starta z 1 cytryny
75 g migdałów w płatkach
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski.- Jeżeli używacie pełnoziarnistej, to pomijacie ten krok. Masło rozpuszczacie i odstawiacie do wystudzenia.
W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli pod koniec dodając cukier. Dalej ubijamy, aż masa zacznie ładnie błyszczeć. Następnie dodajemy sok i skórkę startą z połowy cytryny oraz łyżkę ekstraktu migdałowego. Na koniec powoli wlewamy ostudzone masło na przemian z mąką. Łączymy wszystkie składniki delikatnie na najmniejszych obrotach miksera, aby piana mocno nie opadła.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką albo bułką tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35min. do tzw. suchego patyczka.
Kto zna przepis na inne ciacho białkowe? Znalazłam jeszcze pieguska, ale może polecacie jakieś inne cudo, hm?
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/02/lekkie-ciasto-na-biakach-z-migdaowa.html