Wykonanie
            Kto nie obżerał się pączkami ostatnio, no kto? Chyba nikt! Po tym całym pączkowym szaleństwie zostały 
białka, które żal było wyrzucić. Poszukałam, poszperałam i znalazłam. Bardzo delikatne i puszyste ciasto, które zawiera jedynie 125g 
mąki.

Przepis w całości przejęłam po Agnieszce z Kuchni nad Atlantykiem . Wszystko super, ale ta posypka mnie zawiodła. Myślałam, że 
cukier trochę się rozpuści pod wpływem temperatury i scali z 
płatkami migdałów tworząc "skorupkę" przyczepioną do ciasta. Niestety cała posypka frywolnie przemieszcza się pod nożem i osypuje przy każdym nakładaniu ciasta :( To jest jedyny (jak dla mnie) mankament .A teraz szybko przepis i do pracy, może ktoś z Wam będzie miał akurat czas, aby zrobić 
białkowe ciacho?Składniki na formę o śr. 24cm:125 g 
mąki (użyłam pełnoziarnistej)1/2 łyżeczki 
proszku do pieczenia125 g 
masła8 
białek (ok. 280 g)szczypta 
soli175 g 
cukru1 łyżka 
soku z cytryny1 op. 
cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z 
waniliiskórka starta z 1 
cytryny75 g 
migdałów w płatkach1 łyżka 
cukru1 łyżeczka 
cynamonuMąkę z proszkiem przesiewamy do miski.- Jeżeli używacie pełnoziarnistej, to pomijacie ten krok. 
Masło rozpuszczacie i odstawiacie do wystudzenia.W oddzielnej misce 
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą 
soli pod koniec dodając 
cukier. Dalej ubijamy, aż masa zacznie ładnie błyszczeć. Następnie dodajemy sok i skórkę startą z połowy 
cytryny oraz łyżkę ekstraktu 
migdałowego. Na koniec powoli wlewamy ostudzone 
masło na przemian z 
mąką. Łączymy wszystkie składniki delikatnie na najmniejszych obrotach miksera, aby piana mocno nie opadła.Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy 
mąką albo 
bułką tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35min. do tzw. suchego patyczka.


Kto zna przepis na inne ciacho białkowe? Znalazłam jeszcze pieguska, ale może polecacie jakieś inne cudo, hm?