Wykonanie
Kto nie obżerał się pączkami ostatnio, no kto? Chyba nikt! Po tym całym pączkowym szaleństwie zostały
białka, które żal było wyrzucić. Poszukałam, poszperałam i znalazłam. Bardzo delikatne i puszyste ciasto, które zawiera jedynie 125g
mąki.
Przepis w całości przejęłam po Agnieszce z Kuchni nad Atlantykiem . Wszystko super, ale ta posypka mnie zawiodła. Myślałam, że
cukier trochę się rozpuści pod wpływem temperatury i scali z
płatkami migdałów tworząc "skorupkę" przyczepioną do ciasta. Niestety cała posypka frywolnie przemieszcza się pod nożem i osypuje przy każdym nakładaniu ciasta :( To jest jedyny (jak dla mnie) mankament .A teraz szybko przepis i do pracy, może ktoś z Wam będzie miał akurat czas, aby zrobić
białkowe ciacho?Składniki na formę o śr. 24cm:125 g
mąki (użyłam pełnoziarnistej)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia125 g
masła8
białek (ok. 280 g)szczypta
soli175 g
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 op.
cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiskórka starta z 1
cytryny75 g
migdałów w płatkach1 łyżka
cukru1 łyżeczka
cynamonuMąkę z proszkiem przesiewamy do miski.- Jeżeli używacie pełnoziarnistej, to pomijacie ten krok.
Masło rozpuszczacie i odstawiacie do wystudzenia.W oddzielnej misce
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli pod koniec dodając
cukier. Dalej ubijamy, aż masa zacznie ładnie błyszczeć. Następnie dodajemy sok i skórkę startą z połowy
cytryny oraz łyżkę ekstraktu
migdałowego. Na koniec powoli wlewamy ostudzone
masło na przemian z
mąką. Łączymy wszystkie składniki delikatnie na najmniejszych obrotach miksera, aby piana mocno nie opadła.Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką albo
bułką tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35min. do tzw. suchego patyczka.
Kto zna przepis na inne ciacho białkowe? Znalazłam jeszcze pieguska, ale może polecacie jakieś inne cudo, hm?