Wykonanie
To ciasto to kolejny bardzo dobry pomysł na utylizację pozostających
białek na przykład po karnawałowych wypiekach. Ciasto proste, dość szybkie i wcale niekłopotliwe w wykonaniu, ciekawe i bardzo delikatne w smaku. Ciasto to nie należy do tych bardzo puchatych, napompowanych powietrzem, jego struktura na oko jest dość zwarta. Dlatego tym bardziej zaskakuje swoją lekkością. Do tego niebanalny smak i zapach
cynamonu roznoszący się w całym prawie domu :)To jak? Dacie się zaskoczyć?Za przepis i inspirację dziękuję Agnieszce z "Kuchni nad Atlantykiem" . Od siebie dorzuciłam kilka garści
jagód, ot tak, po prostu, chyba z tęsknoty za latem :)Bardzo polecam :)
Składniki:125 g
mąki (dałam pszenną
tortową)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia125 g
masła8
białek175 g
cukruszczypta
soliskórka otarta z 1
cytryny1 łyżka
soku z cytrynyok. 10 g
cukru waniliowegododatkowo kilka garści
jagódPosypka migdałowa:ok. 75 g
płatków migdałowych1 łyżka
cukru1 łyżeczka
cynamonuMasło roztapiamy i pozostawiamy do ostudzenia.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Białka ubijamy na sztywną pianę,
potem stopniowo małymi porcjami dodajemy
cukier cały czas ubijając. W następnej kolejności dodajemy
cukier waniliowy i
sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy
skórkę cytrynową i stopniowo, małymi porcjami ostudzone ale płynne
masło, cały czas ubijając.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Przesiewamy ją przez sito na masę
białkową i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do chwili aż składniki się dobrze ze sobą połączą.Przygotowujemy formę. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą.Do tortownicy wykładamy połowę masy. Następnie po całej powierzchni rozsypujemy kilka garści
jagód. O tej
porze roku są tylko mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.Następnie wykładamy pozostałą część masy
białkowej.
Płatki migdałowe mieszamy z
cukrem i
cynamonem. Wysypujemy je warstwą po całej powierzchni ciasta.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 30-35 minut. Sprawdźcie koniecznie wbijając patyczek w ciasto, jeśli będzie suchy, znaczy że ciasto jest gotowe.Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy w foremce.Smacznego ;)