Wykonanie
            To ciasto to kolejny bardzo dobry pomysł na utylizację pozostających 
białek na przykład po karnawałowych wypiekach. Ciasto proste, dość szybkie i wcale niekłopotliwe w wykonaniu, ciekawe i bardzo delikatne w smaku. Ciasto to nie należy do tych bardzo puchatych, napompowanych powietrzem, jego struktura na oko jest dość zwarta. Dlatego tym bardziej zaskakuje swoją lekkością. Do tego niebanalny smak i zapach 
cynamonu roznoszący się w całym prawie domu :)To jak? Dacie się zaskoczyć?Za przepis i inspirację dziękuję Agnieszce z "Kuchni nad Atlantykiem" . Od siebie dorzuciłam kilka garści 
jagód, ot tak, po prostu, chyba z tęsknoty za latem :)Bardzo polecam :)


Składniki:125 g 
mąki (dałam pszenną 
tortową)1/2 łyżeczki 
proszku do pieczenia125 g 
masła8 
białek175 g 
cukruszczypta 
soliskórka otarta z 1 
cytryny1 łyżka 
soku z cytrynyok. 10 g 
cukru waniliowegododatkowo kilka garści 
jagódPosypka migdałowa:ok. 75 g 
płatków migdałowych1 łyżka 
cukru1 łyżeczka 
cynamonuMasło roztapiamy i pozostawiamy do ostudzenia.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Białka ubijamy na sztywną pianę, 
potem stopniowo małymi porcjami dodajemy 
cukier cały czas ubijając. W następnej kolejności dodajemy 
cukier waniliowy i 
sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy 
skórkę cytrynową i stopniowo, małymi porcjami ostudzone ale płynne 
masło, cały czas ubijając.
Mąkę mieszamy z 
proszkiem do pieczenia. Przesiewamy ją przez sito na masę 
białkową i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do chwili aż składniki się dobrze ze sobą połączą.Przygotowujemy formę. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy 
masłem i obsypujemy 
bułką tartą.Do tortownicy wykładamy połowę masy. Następnie po całej powierzchni rozsypujemy kilka garści 
jagód. O tej 
porze roku są tylko mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.Następnie wykładamy pozostałą część masy 
białkowej.
Płatki migdałowe mieszamy z 
cukrem i 
cynamonem. Wysypujemy je warstwą po całej powierzchni ciasta.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 30-35 minut. Sprawdźcie koniecznie wbijając patyczek w ciasto, jeśli będzie suchy, znaczy że ciasto jest gotowe.Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy w foremce.Smacznego ;)
