Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×Lubię właśnie takie proste dania, pakujemy wszystko do marynaty i obiad na nas grzecznie czeka, a im dłużej to robi, tym jest lepszy. Możecie przygotować filety w większej ilości, w marynacie mogą postać nawet kilka dni, oczywiście w lodówce. Słodko pikantny i bardzo kruchy filet z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Składniki:Marynata:3 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
cukru3 ząbki
czosnku1
papryczka chilli1 łyżka
sosu tabasco lub
piri piriponadto:podwójna
pierś z kurczaka ok. 550 g
sól,
pieprzdodatki : np.
ryż curry,
kuskus i orientalna słodko kwaśna surówka, na zdjęciu
buraczki z
cukinią mojego wyrobu.
mąka do obtaczania
olej do smażeniaPrzygotowanie:Składniki marynaty mieszamy.
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki – każdą pierś na trzy części ( mniejsze na pół ), solimy,
pieprzymy i zanurzamy w marynacie. Wkładamy do lodówki na noc ( co najmniej kilka godzin ) , po tym czasie
kurczak zmieni kolor, stanie się szklisty i ciemniejszy.
Kurczaka wraz z marynatą obtaczamy w
mące i smażymy na kilku łyżkach
oleju aż będzie złoty.Podajemy z sugerowanymi lub ulubionymi dodatkami.Smacznego!
chilli jest tylko dekoracją
Powiązane notki:Filet z Czarniaka w
sezamie z warzywami w słodkim sosie
chilliPikantne pałki z
kurczakaKurczak w sosie
kokosowym z
kurkumąSoczysta
pierś kurczaka w minutę, z
kaszą jaglaną i
brukselkąPikantna
pierś z kurczaka w cieście z
curry i
sezamu