ßßß Cookit - przepis na Filet z kurczaka w słodkim sosie chilli

Filet z kurczaka w słodkim sosie chilli

nazwa

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Lubię właśnie takie proste dania, pakujemy wszystko do marynaty i obiad na nas grzecznie czeka, a im dłużej to robi, tym jest lepszy. Możecie przygotować filety w większej ilości, w marynacie mogą postać nawet kilka dni, oczywiście w lodówce. Słodko pikantny i bardzo kruchy filet z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 łyżka sosu tabasco lub piri piri
ponadto:
podwójna pierś z kurczaka ok. 550 g
sól,pieprz
dodatki : np. ryż curry, kuskus i orientalna słodko kwaśna surówka, na zdjęciu buraczki z cukinią mojego wyrobu.
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy.
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki – każdą pierś na trzy części ( mniejsze na pół ), solimy, pieprzymy i zanurzamy w marynacie. Wkładamy do lodówki na noc ( co najmniej kilka godzin ) , po tym czasie kurczak zmieni kolor, stanie się szklisty i ciemniejszy.
Kurczaka wraz z marynatą obtaczamy w mące i smażymy na kilku łyżkach oleju aż będzie złoty.
Podajemy z sugerowanymi lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
chilli jest tylko dekoracją
Powiązane notki:
Filet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilli
Pikantne pałki z kurczaka
Kurczak w sosie kokosowym z kurkumą
Soczysta pierś kurczaka w minutę, z kaszą jaglaną i brukselką
Pikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamu
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/03/filet-z-kurczaka-w-slodkim-sosie-chilli