ßßß
Składniki:Marynata:3 łyżki sosu sojowego3 łyżki cukru3 ząbki czosnku1 papryczka chilli1 łyżka sosu tabasco lub piri piriponadto:podwójna pierś z kurczaka ok. 550 gsól,pieprzdodatki : np. ryż curry, kuskus i orientalna słodko kwaśna surówka, na zdjęciu buraczki z cukinią mojego wyrobu.mąka do obtaczaniaolej do smażeniaPrzygotowanie:Składniki marynaty mieszamy.Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki – każdą pierś na trzy części ( mniejsze na pół ), solimy, pieprzymy i zanurzamy w marynacie. Wkładamy do lodówki na noc ( co najmniej kilka godzin ) , po tym czasie kurczak zmieni kolor, stanie się szklisty i ciemniejszy.Kurczaka wraz z marynatą obtaczamy w mące i smażymy na kilku łyżkach oleju aż będzie złoty.Podajemy z sugerowanymi lub ulubionymi dodatkami.Smacznego!
chilli jest tylko dekoracją
Powiązane notki:Filet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilliPikantne pałki z kurczakaKurczak w sosie kokosowym z kurkumąSoczysta pierś kurczaka w minutę, z kaszą jaglaną i brukselkąPikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamu