Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×Kolejne danie z kulinarnych warsztatów. Na pewno na nie czekaliście, jest to chyba moje ulubione. Delikatna
polędwica świetnie komponuje się ze słodkim sosem, ja bardzo lubię łączyć w swoich przepisach różne smaki, widzieliście na pewno już
kurczaka pieczonego w
whisky czy tego w sosie
kokosowym. Takie dania podbijają moje
serce. Wbrew pozorom zrobienie
polędwicy niektórych może przerażać, a jak się okazuje jest to prostsze niż zrobienie dobrej
piersi z kurczaka. Pokażę Wam jak to zrobić, z podpatrzonego i własnego doświadczenia, ot co, bierzmy się za gotowanie, aż mi ślinka cieknie ! Jeśli planujecie romantyczną kolację, w końcu niedawno były Walentynki, proponuję Wam właśnie to danie.
Składniki ( 2 porcje):200 g
polędwicy wieprzowej oczyszczonej
roszponka1
cebula3 łyżki
słodkiej papryki3-4 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzsos:200 g
truskawek mrożonych150 g
cukru100 ml
czerwonego winaPrzygotowanie:
Polędwicę natrzeć
solą,
pieprzem,
papryką i
oliwą, Dodać posiekaną w kostkę
cebulę, wymieszać i odłożyć na 10 minut w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia, żaroodpornym.Piec nagrzać do 170 stopni, góra dół, bez termoobiegu.Sos : Z
cukru przygotować karmel,
cukier skropić
wodą ( 3-4 łyżki ) i czekać aż się rozpuści.Gdy będzie już złoty ostrożnie dodać
mrożone truskawki, karmel może się zbrylić, nie martwcie się, gdy grudki się rozpuszczą dodajemy
wino. Gotujemy do miękkości, po czym miksujemy, sos odparowujemy, możemy go przetrzeć przez sitko, będzie bardziej jedwabisty.
Polędwicę obsmażamy na gorącej
oliwie z każdej strony po 2-3 minuty.Pod koniec opiekania dodajemy
cebulę. Gdy się zrumieni
mięso wraz z nią wkładamy do naczynia w którym się marynowała i wstawiamy do pieca na 8-10 minut. Pamiętajcie ten rodzaj
mięsa nie może być krwisty – w tej formie może być szkodliwy.Dobra
polędwica powinna odstać tyle ile się smażyła –
soki w
mięsie się ustoją.Podajemy z gorącym sosem,
cebulką i
roszponką.Smacznego!Co więcej , dla mnie było to zawsze oczywiste, dopiero na Warsztatach zwróciłam uwagę na to , że niektórzy podczas smażenia dziurawią
mięso widelcami – nie
róbcie tego
mięso traci soki i staje się suche. Obracajcie je
łopatką lub szpatułką.
krojenie
i jedzeniePowiązane notki:
Kurczak w sosie
kokosowym z
kurkumąPikantna
pierś z kurczaka w cieście z
curry i
sezamuSłodki
kurczak pieczony w
whiskyNoworoczny Gulasz z
szynki z
kaszą gryczanąPikantne pałki z
kurczaka