ßßß
Składniki ( 2 porcje):200 g polędwicy wieprzowej oczyszczonejroszponka1 cebula3 łyżki słodkiej papryki3-4 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzsos:200 g truskawek mrożonych150 g cukru100 ml czerwonego winaPrzygotowanie:Polędwicę natrzeć solą, pieprzem, papryką i oliwą, Dodać posiekaną w kostkę cebulę, wymieszać i odłożyć na 10 minut w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia, żaroodpornym.Piec nagrzać do 170 stopni, góra dół, bez termoobiegu.Sos : Z cukru przygotować karmel, cukier skropić wodą ( 3-4 łyżki ) i czekać aż się rozpuści.Gdy będzie już złoty ostrożnie dodać mrożone truskawki, karmel może się zbrylić, nie martwcie się, gdy grudki się rozpuszczą dodajemy wino. Gotujemy do miękkości, po czym miksujemy, sos odparowujemy, możemy go przetrzeć przez sitko, będzie bardziej jedwabisty.Polędwicę obsmażamy na gorącej oliwie z każdej strony po 2-3 minuty.Pod koniec opiekania dodajemy cebulę. Gdy się zrumieni mięso wraz z nią wkładamy do naczynia w którym się marynowała i wstawiamy do pieca na 8-10 minut. Pamiętajcie ten rodzaj mięsa nie może być krwisty – w tej formie może być szkodliwy.Dobra polędwica powinna odstać tyle ile się smażyła – soki w mięsie się ustoją.Podajemy z gorącym sosem, cebulką i roszponką.Smacznego!Co więcej , dla mnie było to zawsze oczywiste, dopiero na Warsztatach zwróciłam uwagę na to , że niektórzy podczas smażenia dziurawią mięso widelcami – nie róbcie tego mięso traci soki i staje się suche. Obracajcie je łopatką lub szpatułką.
krojenie
i jedzeniePowiązane notki:Kurczak w sosie kokosowym z kurkumąPikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamuSłodki kurczak pieczony w whiskyNoworoczny Gulasz z szynki z kaszą gryczanąPikantne pałki z kurczaka