ßßß
Składniki:pierś z kurczakamieszanka warzyw orientalnychmleko kokosowe1 łyżeczka curry1/2 łyżeczki kurkumyok. 1 łyżeczki papryki słodkiej wędzonejłyżeczka czerwonej pasty currysól, pieprz do smakuoliwa z oliwekryżMleko kokosowe, jeszcze w puszce, doprawiłam curry, kurkumą i papryką słodką.Pierś pokroiłam w średnią kostkę, zalałam połową mleka kokosowego i dodałam odrobinę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszałam, tak aby wszystkie kawałki były pokryte mlekiem. Odstawiłam na ok. godzinę (jeśli nie mamy za dużo czasu może być na 15-20 minut).Po tym czasie gotowe mięso przełożyłam na patelnie i podsmażyłam z każdej strony przed ok. 20-25minut. Do pozostałej połowy mleka dodałam pastę curry i dokładnie wymieszałam.Do kurczaka dodałam mieszankę warzyw i po 10 minutach dodałam resztę mleka kokosowego. Wedle uznania możemy doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam i zostawiłam na 5minut.Po tym czasie dodałam ugotowany ryż (ryż gotowałam o 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu). I podsmażamy przez ok.5 minut, tak aby ryż wchłonął część sosu.I gotowe.Smacznego :)