ßßß

W sumie tytuł mówi już wszystko. Bardzo ciekawe połączenie smaku polędwiczek z truskawkami. Polecam wypróbowanie takiego połączenia wszystkim niedowiarkom.
Powyżej dwie propozycje podania. Zdjęcia wykonałam na warsztatach jednak w domu często właśnie w takiej formie jadamy polędwiczki.Składniki:200g polędwiczek wieprzowychroszponka – ilość wedle uznania1 cebulapapryka wędzona sproszkowanasól i pieprztruskawki – mogą być mrożone150g cukru (lepiej użyć brązowego)100ml wina czerwonegoPolędwiczki nacieramy solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i łyżkę oleju. Całość mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie smażymy je z każdej strony na złoty kolor.Cukier rozpuszczamy w rondelku na karmel (uważamy żeby nie przypalić). Dodajemy truskawki (można je wcześniej pokroić na mniejsze części). Chwilę smażymy i zalewamy czerwonym winem. Redukujemy płyn i blederujemy całość.Polędwiczki po usmażeniu przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (około 10-12 minut). Wyciągamy i kroimy w plastry. Polewamy sosem i podajemy.