ßßß
Lubię robić różne dania jednogarnkowe, zupy i sosy z dodatkiem papryki, dlatego kilka lat temu postanowiłam wrzucić paprykę do słojów. Głównym powodem dla którego zaczęłam taką zabawę, była cena papryki, która w sezonie jest niska, bo kosztuje około 3 – 4 złote za kilogram, zimą zaś papryka kosztuje nawet 15 złotych. Póki sezon trwa polecam wpakowanie papryki w słoje, by było na ten czas, gdy zdrożeje :)

Składniki:1 kg papryki (czerwona, żółta i zielona)1 średnia cebula1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukruPolecam użyć różnokolorowej papryki, gdyż w daniach z dodatkiem pomidorów (np. leczo), sama czerwona papryką nam zniknie, a dla oka przyjemniej wyglądają kolorowe dania.Paprykę i cebulę kroimy w nieduże kosteczki lub paseczki. Całość razem dobrze mieszamy, a następnie napełniamy nią nieduże słoje około 300 – 500 ml. Gdy wszystkie słoje są już pełne, w poł litra wrzątku rozpuszczamy sól i cukier, dolewamy pół litra zimnej wody i gotową zalewą uzupełniamy słoje do pełna. Po czym szczelnie zakręcamy, sprawdzamy czy nie cieknie i pasteryzujemy około 12 minut od zagotowania się wody. Po tym czasie pozostawiamy słoje w garnku do pasteryzacji przez jeszcze około godzinę, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.Uwaga:Dodając pasteryzowaną paprykę do różnych dań, najlepiej dodać ją pod koniec gotowania, gdyż w zasadzie jest już ugotowana, a zbyt długie gotowanie spowoduje jedynie, że z papryki pozostaną nam tylko kolorowe kawałki skórki.
R E K L A M A