Wykonanie

Lubię robić różne dania jednogarnkowe, zupy i sosy z dodatkiem
papryki, dlatego kilka lat temu postanowiłam wrzucić
paprykę do słojów. Głównym powodem dla którego zaczęłam taką zabawę, była cena
papryki, która w sezonie jest niska, bo kosztuje około 3 – 4 złote za kilogram, zimą zaś
papryka kosztuje nawet 15 złotych.
Póki sezon trwa polecam wpakowanie
papryki w słoje, by było na ten czas, gdy zdrożeje :)



Składniki:1 kg
papryki (czerwona, żółta i zielona)1 średnia
cebula1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruPolecam użyć różnokolorowej
papryki, gdyż w daniach z dodatkiem
pomidorów (np. leczo), sama
czerwona papryką nam zniknie, a dla oka przyjemniej wyglądają kolorowe dania.
Paprykę i
cebulę kroimy w nieduże kosteczki lub paseczki. Całość razem dobrze mieszamy, a następnie napełniamy nią nieduże słoje około 300 – 500 ml. Gdy wszystkie słoje są już pełne, w poł litra wrzątku rozpuszczamy
sól i
cukier, dolewamy pół litra zimnej
wody i gotową zalewą uzupełniamy słoje do pełna. Po czym szczelnie zakręcamy, sprawdzamy czy nie cieknie i pasteryzujemy około 12 minut od zagotowania się
wody. Po tym czasie pozostawiamy słoje w garnku do pasteryzacji przez jeszcze około godzinę, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.Uwaga:Dodając pasteryzowaną
paprykę do różnych dań, najlepiej dodać ją pod koniec gotowania, gdyż w zasadzie jest już ugotowana, a zbyt długie gotowanie spowoduje jedynie, że z
papryki pozostaną nam tylko kolorowe kawałki skórki.

R E K L A M A