ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym / Pork tenderloin in strawberry sauce

Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym / Pork tenderloin in strawberry sauce

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj Walentynki, truskawki nie w szampanie, ale jako istotny składnik dania głównego - Panowie na pewno będą bardzo zadowleni, a Panie prawdopodobnie też. Szampan będzie na deser :)
Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym podane na roszponce, to danie niezwykle efektowane, proste w przygotowaniu i zaskakujące w smaku.
Warto przygotować je dla przyjaciół i rodziny, by sprawić im i sobie przyjemność. Mam kolejne pomysły związane z tym daniem, niedługo pojawią się na blogu, mam nadzieję, że przyjemnie Was zaskoczę. Udział w warsztatach kulinarnych otwiera wiele możliwości, proste składniki, bardzo popularne i niedoceniane nabierają nowych smaków, dzięki ziołom i innym dodatkom, których do tej pory nie wykorzystywałam.
Warto uczyć się i rozmawiać, poznawać nowych ludzi, szukać okazji ku temu.
Składniki:
polędwiczki wieprzowe - 200 gram
roszponka
Marynata:
cebula - 1 średnia
papryka wędzona
sól, pieprz
Sos:
truskawki - 200 gram
cukier 150 gram
wino czerwone - 100 ml
Sposób przygotowania:
Polędwiczki nacieramy przyprawami i cebulą pokrojoną w kostkę - zostawiamy na noc w lodówce
następnego dnia smażymy je w całości na patelni, wraz z cebulką
usmażone polędwiczki układamy na papierze na blasze i wkładamy do piekarnika na 8-10 minut do temperatury 160 stopni w tym samym czasie robimy sos: z cukru robimy karmel, dodajemy truskawki, całość miksujemy blenderem oraz dodajemy wino, redukujemy sos
usmażone polędwiczki układamy na papierze do ostygnięcia, następnie kroimy w plastry na talerzu układamy roszponkę, plastry polędwiczek i całość polewamy sosem truskawkowym.
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/02/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie.html